A pécsi egyetemen tanít szeptembertől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző
Dátum: 2020. június 24., szerda, 13:06

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz a világhírű zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel szeptembertől - közölte az intézmény az MTI-vel.

Mint azt a PTE közleményében írták, a jazz, a komolyzene és a filmzene berkeiben egyaránt foglalkoztatott művész jól ismert a műfajok közötti integrációs törekvéseiről.

A pécsi származású művész-tanár jelenleg a University of California in Los Angeles professzora, ahol a nevéhez fűződő zenepedagógiai módszereket vezettek be. Ez a tevékenysége egészül ki a magyarországi, pécsi munkával szeptembertől.

Kitértek arra, hogy az online oktatás kényszerű bevezetésével jó alkalom nyílt arra, hogy a két egyetem közötti munkát meg lehessen osztani. A tervek szerint Szabó Dániel több új képzési program kidolgozását is megkezdi majd.

Szabó Dániel a pécsi Martyn Ferenc Szabadiskolából indult el, ahol zongorát, improvizációt és zeneszerzést tanult. 2005-ben kitüntetéses MA diplomát szerzett a bostoni New England Conservatory jazz tanszékén világhírű muzsikusok tanítványaként. Doktori fokozatát 2015-ben szerezte a University of Southern California (USC) Thornton School of Music zenei tanszékén.

Tanára volt mások mellett Vince Mendoza Grammy-díjas zeneszerző-karmester, Peter Erskine Grammy-díjas jazzdobos-zeneszerző-producer és Bruce Broughton Oscar-jelölt filmzeneszerző.

A számos nemzetközi verseny győztesének számító művész nemzetközi és los angeles-i tevékenységét továbbra is folytatja, de alkotói és előadói munkásságának gyümölcseit gyakrabban élvezheti majd a dunántúli közönség, és minden bizonnyal a főváros is.

Szabó legújabb, Források című szimfonikus darabját a rangos bécsi Musikvereinben mutatták be februárban, a Projects From The Past című amerikai-román nagyjátékfilmet, az általa írt zenével pedig a jövő évtől láthatja a közönség az európai mozikban - jegyezték meg a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ