Jövő héten búcsúztatják Peskó Zoltán karmestert
Dátum: 2020. agusztus 20., csütörtök, 8:50

Peskó Zoltán karmestert, zeneszerzőt, a pécsi Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatóját augusztus 27-én, csütörtökön 11 órakor az Óbudai Köztemetőben helyezik örök nyugalomra az evangélikus egyház szertartása szerint - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szerdán az MTI-vel.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt. A milánói Scalában 1970-ben debütált, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott.

Operakarmesterként és a kortárs zene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész volt, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.

Peskó Zoltán 2020. március 31-én hunyt el életének 84. évében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„A nő akkor a legerősebb, ha gyöngeséggel vértezi fel magát."
George Sand
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ