Cigányzenei minősítő vizsgát szervez a Hagyományok Háza
Dátum: 2020. agusztus 20., csütörtök, 8:54

Cigányzenei minősítő vizsgát szervez a Hagyományok Háza, az idei évben a cigányzenekarok nagykorú prímásainak jelentkezését várják szeptember 4-ig - közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

A Hagyományok Háza mint kiemelt nemzeti intézmény fontosnak tartja a cigányzene és az általa képviselt szórakoztatóipari zeneszolgáltatás támogatását és fellendítését, ezért az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) által képviselt, korábbi minőségbiztosítási rendszer megszűnésére reagálva egy új minősítő vizsgát szervez a cigányzenei muzsikusok számára - olvasható a közleményben.

Mint írják, az itt megszerzett minősítést - a korábbi előadói művészi kategória vizsgához hasonlóan - figyelembe veszik a minőségi zeneszolgáltatás érdekében létrehozott programok. A korábban az OSZK által kiadott kategóriavizsgák és működési engedélyek továbbra is érvényesek. Ezzel a minősítő vizsgával elsősorban azoknak kíván a Hagyományok Háza lehetőséget adni, akik nem rendelkeznek OSZK által kiadott kategóriavizsgával vagy működési engedéllyel.

A szakmai bírálóbizottság a jelentkezőket kiválóan megfelelt, megfelelt, illetve nem felelt meg szakmai minősítéssel illeti. A vizsga két részből áll majd, egy elméleti és egy gyakorlati feladatból. A prímások számára a Hagyományok Háza biztosítja a zenei kíséretet a Magyar Állami Népi Együttes cigányzenekarával, de a saját zenekari kíséretet is elfogadják. A minősítő vizsgán való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. A vizsga gyakorlati része nyilvános, a Hagyományok Háza pedig élőben online közvetíti majd. A 2020-ban megszerzett minősítés 2 évre szól, amelynek eredményéről tanúsítványt kapnak a résztvevők. A minősítő vizsga két választható időpontja szeptember 12-13. és szeptember 19-20..

Hosszú időn keresztül az Országos Szórakoztatózenei Központ szakvizsgája volt a cigányzenei muzsikusok számára az a szakmai bizonyítvány, amely alapján a kávéházak és vendéglők őket előszeretettel foglalkoztatták. 13 év szünet után ismét lehetőség nyílik a szakmai megmérettetésre - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ