Beethoven-projekt hallássérülteknek az Óbudai Danubia Zenekartól
Dátum: 2020. szeptember 1., kedd, 14:11

Négynapos különleges projekttel tiszteleg Beethoven születésének 250. évfordulója előtt az Óbudai Danubia Zenekar. A népszerű és innovatív együttes pénteken hallássérülteknek is bemutatja a német zeneszerzőóriás műveit a Budapest Music Centerben (BMC).

"Beethoven életműve igen sokrétű és erős, ezért ma is megközelíthető releváns módon. Az életét befolyásoló tényezők közül kiemelkednek a hallásával kapcsolatos problémák, művein jól nyomon követhető, miként zárult ki a társadalomból, és az is, mely alkotásait írta szinte már csak belső hallással" - mondta Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője az MTI-nek.

Az együttes vasárnapig minden nap Beethoven-műveket játszik a BMC-ben. A csütörtöki nyitóesten négy nyitány hangzott el (ez lesz a vasárnap esti műsor is), pénteken és szombaton este két ritkán hangzott darab csendül fel. Közben, pénteken délelőtt Hámori Máté jeltolmács segítségével hallássérülteknek beszél a zeneszerző zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével mutatja be a zenekar.

"Megpróbáljuk közel hozni Beethoven életművéhez azokat is, akik hozzá hasonló módon szenvednek hallásuk elvesztésétől. Annak idején fuvolaművész feleségemnek jutott eszébe, hogy össze kellene hoznunk egy ilyen koncertet, februárban indítottuk be ezt a Beethoven-projektet, amin rögtön kiderült, hogy az ötlet működik. A siketek és a hallássérültek beülhettek az együttes tagjai közé, szinte együtt lélegeztek a zenészekkel, a muzsika közösségteremtő ereje hihetetlen felszabadító hatással volt rájuk" - fejtette ki a karmester.

Mint mondta, a résztvevők hasonló élményt kapnak most, a karantén miatt csaknem fél évet csúszott következő koncerten. Megjegyezte, hogy a siketek a rezgések változásait érzékelhetik a koncerteken és a zenekarban ülve a lehető legközelebbről látják, mi is történik. A hallássérültek segédeszközök, cochleáris implantátumok segítségével valamennyit érzékelnek a hangokból is, az ő esetükben a koncerten egy hétköznapinál erősebb hallókészülék teszi teljesebbé az élményt.

"A halló közönség számára szervezett péntek és szombat esti koncerten a zenekar két olyan kórusművet ad elő a Nemzeti Énekkar közreműködésével, amely nagyon ritkán hallható. Az egyiket Beethoven Goethe verseire írta, a másik pedig az Elégikus ének című mű, amely szinte soha nem hangzik el. Előttük a koncert elején szeptettjét, utánuk, az előadás végén a vonósnégyesre írt Nagy fúgát játsszuk el. Vasárnap négy Beethoven-nyitány (Egmont, III. Leonóra, Coriolan, Fidelio) hangzik el, a művekhez fűzött magyarázataimmal kiegészítve" - sorolta Hámori Máté.

A zenekar művészeti vezetését 2013 óta végző karmester arról is beszámolt, hogy a vasárnapi koncerten az élő zenéhez kapcsolódó hallásvizsgálaton vehetnek részt az előadás halló nézői.

Új évadában az Óbudai Danubia Zenekarnak az ősz folyamán négy fellépése lesz Út a zenéhez című bérletes koncertsorozatában a Zeneakadémián. Ezeken az esteken több 20. századi és kortárs művet játszanak, Ives, Bartók, Adés, Sibelius, Lajtha, Csajkovszkij, Bach, Britten és Strauss műveit. A ráadás bérletes koncert december 2-án Jövőzene címmel szintén a Zeneakadémián lesz, egy fiatal francia karmester, Rémi Durupt összeállításában. Az együttes a BMC-ben Csajkovszkijt háromrészes portrésorozatban külön is kivesézi, több kevéssé ismert művel fűszerezve. Ugyancsak a BMC-ben mutatja be a zenekar ifjúsági bérletének új előadásait is.

Az augusztus 28-i Beethoven-koncert egy kísérleti fizetős stream szolgáltatás keretében online is elérhető.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ