CAFe Budapest - Különleges kortárs zenei eseménysorozatot rendeznek a Tesla Loftban
Dátum: 2020. október 13., kedd, 14:52

Különleges kortárs zenei eseménysorozatot rendeznek KOMP néven keddtől a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként a budapesti Tesla Loftban.

A szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ keddi közleménye szerint a háromnapos koncertsorozat célja a legizgalmasabb magyar kortárs zenei művek bemutatása úgy, hogy a komolyzene hallgatásának élményét a lehető legközelebb vigye a közönséghez. A koncertsorozaton Bucz Magor Soma zenetörténész kalauzolja végig a hallgatóságot, miközben mindhárom napon más-más zenei és művészeti műfajban aktív alkotóval beszélget.

A KOMP nyitónapján, kedden Tóth Árpád karnagyot, a Csíkszerda kóruscsalád megálmodóját és vezetőjét látja vendégül, akivel a kórusművészet és a komolyzene kapcsolatait veszik számba. A koncerten három kompozíció is elhangzik, amely a közelmúltban az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született, ezeket az együttes tagjai adják elő. Beischer-Matyó Tamás Concerto antico című műve és Dukay Barnabás zeneszerző alkotása ősbemutatóként hangzik el.

Szerdán Göttinger Pál rendező lesz a beszélgetés résztvevője, akitől a komolyzene színházi alkalmazásairól tudhatnak meg kulisszatitkokat a résztvevők. A szerdai koncert a kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait vonultatja fel, miközben összesen nyolc ősbemutató is elhangzik, például Zombola Péter, Bánkövi Gyula és Csemiczky Miklós kompozícióiból. Az alkalom keretét vonósnégyesek adják, a közreműködők között pedig Kokas Katalin és Kelemen Barnabás is szerepel.

A sorozat zárónapján, csütörtökön a Blahalouisiana frontemberét, Schoblocher Barbarát kérdezi a moderátor a hazai könnyűzenéről, az énekesnő komolyzenei múltjáról, valamint kortárs könnyű és komoly műfajok kapcsolódásáról. Az esten öt ősbemutató hangzik el, többek között a dalszerzőként is országosan ismertté váló Bella Máté, valamint az idén Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat elnyerő Molnár Viktor műveiből.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ