Toplistás lemezek a Fonótól és a Folk Európától
Dátum: 2021. január 13., szerda, 15:23

Két magyar előadó, az Ötödik Évszak, valamint Lakatos Mónika és a Cigány Hangok albuma is felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplista, a WMCE legfrissebb kiadására. Előbbi a Fonó Records, utóbbi a Folk Európa gondozásában jelent meg.

Az Ötödik Évszak Ne rejtsd el című lemeze a 11. helyen szerepel a World Music Charts Europe januári listáján, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok Hangszín című anyaga pedig a 19. helyre került. Lajkó Félix új lemeze, a Start pedig a Balkan World Music Charts negyedéves listáján lett a 3. helyezett - közölte a Fonó Budai Zeneház az MTI-vel.

Három évvel ezelőtt egyfajta világzenei supergroupként alakult meg az Ötödik Évszak, amelynek bemutatkozó lemeze került most a WMCE Top20-as listájára. A csapat muzsikájában a magyar népi hagyományok és a francia sanzon találkozik. A dalok alapját a Kárpát-medencei népzene adja, ebből nyitnak az improvizatív műfajok felé, felhasználva József Attila, Szép Ernő, Csoóri Sándor és Victor Hugo költeményeit.

Az Ötödik Évszak tagjai több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartet, Magyar Állami Népi Együttes) váltak ismertté és szereztek tapasztalatot. Izabella Caussanel énekel, mellette Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor "Sündi" (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom) és Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) játszik. Az Ötödik Évszak fellépett a tavaly őszi budapesti világzenei expón, a Womexen.

A korábban a Romengo együttesből ismert énekesnő, Lakatos Mónika a Womex életműdíját vehette át tavaly a Müpában. "A Cigány Hangok anyaga olyan régi dalokra épül, amelyek a közösségünkben élnek vagy éppen kezdenek feledésbe merülni. A zenei kíséret itt egyszerűbb, letisztultabb, miközben az élő előadásokon változó összetételű közreműködőkkel, fiatalabb és idősebb előadókkal fogunk együtt dolgozni" - mondta Lakatos Mónika korábban az MTI-nek.

A régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listájának harmadik helyére került Lajkó Félix & Band Start című albuma, amelyet a Fonó adott ki. A november elején megjelent anyagot a virtuóz vajdasági hegedűművész öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel. Az albumon új Lajkó-szerzemények, inspiráló zenefolyam hallható kiváló alkotótársak közreműködésével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ