A magyar kultúra napja - Online koncertet adnak a Pannon Filharmonikusok muzsikusai a Müpából pénteken
Dátum: 2021. január 21., csütörtök, 15:25

Ünnepi, ingyenesen megtekinthető online koncertet magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatásával a Müpából a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) pénteken este - közölte az együttes az MTI-vel.

A fővárosi kulturális intézményben annak megnyitása óta bérletes koncertsorozattal szereplő PFZ közleményében azt írták, hogy a zenekart az ünnepi hangversenyen Varga Gilbert vezető karmester vezényli, de Bogányi Tibor vezető karmester is színpadra lép - őt most csellóművészként köszöntheti a közönség.

A zenekar Bánfalvi Zoltán Capriccio - szóló csellóra és szimfonikus zenekarra című művét adja elő ősbemutató keretében.

A mű - amelyet Bogányi Tibor felkérésére írta a szerző 2016-ban - a cselló hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját aknázza ki a közlemény szerint. A darab stílusa neoromantikus, számos utalással a jazzre és a filmzenére, az egy nagyzenekarban aktívan dolgozó, klasszikus zenei muzsikus-szerző modern műve.

Az estet Bartók és Kodály szellemi örökösének tartott Veress Sándor Threnos - in memoriam Bartók Béla című műve nyitja. Veress a Bartókot, Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít, fontos tanítványa és kollégája Bartóknak és Kodálynak.

1945-ben, Bartók halála után mások mellett őt is felkérték, hogy komponáljon zeneművet az alkotó emlékére. A lassú karakterű, felettébb melankolikus zenekari darab erőteljes letargiát és elhagyottság érzetet közvetít, nem Bartókot, az örök értékű etalont szemléli, sokkal inkább a hiányát énekli meg, egy véres borzalmak közepette romba döntött Magyarországot.

Bartók Béla Divertimento című műve szintén szerepel az est műsorán, amelyet a Bázeli Kamarazenekar karmesterének felkérése készített a zenekar számára. A vonószenekarra készült mű eredetileg a concerto címet kapta volna, de Bartók végül a divertimento, azaz szórakoztató zene megjelölést alkalmazta rá.

Az estet Kodály Zoltán Galántai táncok című műve zárja. Kodály 1933-ban már a Psalmus hungaricus, a Székely fonó, a Háry János és a Marosszéki táncok sikerei után felkérésre komponálta ezt a művét, a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 80. évfordulójára. Kodály ekkor már világosan ismerte és terjesztette a magyar népzene és a verbunkos zene eredetének és ősiségének eltérését, és jelentős erőfeszítéseket tett, hogy magyar zeneként az autentikus magyar népzenét ismerjék a 18-19. századi prímások zenéje helyett. Ennek ellenére a Galántai táncok éppen a hajdani galántai virtuózoknak állít emléket: azon magyar zenészeknek, akik a Filharmóniai Társaság alapításának idején a maguk helyén és a maguk tudásával szolgálták a magyar zenekultúra ügyét.

A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója díjmentesen tekinthető meg a Müpa honlapján, YouTube-csatornáján, valamint a PFZ honlapján és YouTube-csatornáján egyszeri alkalommal, pénteken 19.30 órai kezdettel.

A PFZ honlapján, a www.pfz.hu-n további információ található a koncert programjáról és az élő közvetítésről.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ