Szőcs Géza emlékére ad online koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2021. február 2., kedd, 13:46

A tavaly elhunyt Szőcs Géza költő, író, irodalomtudós és politikus emlékére ad online koncertet február 3-án, szerdán a MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével.

A zenekar YouTube-csatornáján ingyenesen megtekinthető műsor első részében Mozart két művéből, A varázsfuvolából és Don Giovanniból hallhat népszerű operaáriákat a közönség, a második részben Fekete Gyula Excelsior! című kortárs operájának részlete mellett Alekszej Ribnyikov kortárs orosz zeneszerző szimfóniájának lassú tétele hangzik el. Ezt követően Selmeczi György két operájából, a Szőcs Géza szövegére komponált Szirénből és a Veronból szólalnak meg részletek - olvasható a zenekar közleményében.

A 19 órakor kezdődő hangverseny szólistái Kele Brigitta szoprán, Fekete Attila tenor és Kovács István basszus. Az esten Szőcs Géza Hitvallás (2009) című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze olvas föl szemelvényeket.

A koncert szünetében a közönség az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja, amelynek rendező-forgatókönyvírója Farkas Wellmann Endre.

A 2020. november 5-én elhunyt Szőcs Géza a MÁV Szimfonikus Zenekarnak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán Szőcs Géza mondott ünnepi beszédet - idézik fel az MTI-hez eljuttatott a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ