Tiszai Péter Véletlen című művét mutatják be a Budapesti Filharmóniai Társaság online sorozatában
Dátum: 2021. február 15., hétfő, 10:33

Tiszai Péter Véletlen című művét mutatják be a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) online sorozatában, amely filmes formátumban kelti életre a zenében rejlő történeteket.

A ZeneHorizont új epizódja Tiszai Péter vonósnégyesre írt Véletlen című művéhez társított egyedi cinematográfiai világot - olvasható a Budapesti Filharmóniai Társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művészfilmben Törőcsik Franciska színésznő egy csellistát alakít, a zenész szövevényes napja és a véletlenek sora szülte szerelmi szál elevenedik meg a néző előtt. A film egyúttal egy budapesti anzix, számos egyedi felvétel látható a város kultikus helyszíneiről.

A Budapesti Filharmóniai Társaság online sorozatával támogatja a kortárs zene szélesebb körű megértését, befogadását: kortárs klasszikus zenei műveket fedeznek fel egy új, vizuális szemszög által.

Mint írják, a mai korban a klasszikus zene digitális megjelenítése szinte elvárássá vált. Az Erkel Ferenc által alapított Filharmóniai Társaság 168 éves története során számtalan alkalommal mutatott be kortás műveket Mahlertől Bartókig, akiket ma "nagy klasszikusként" tartanak számon.

A ZeneHorizont című sorozat célja, hogy új megközelítésben tekintsen a közönség a kortárs zenére a kisfilmek vizualizációja által. "A klasszikus zenét megjelenítő művészfilmek egyedi színfoltjai digitális világunknak, melyek segítenek megérteni, megismerni korunk zeneszerzőit" - fogalmaznak.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei stúdióminőségben rögzítik az adott zeneműveket, amelyekhez Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata jeleníti meg a művek által elmesélt történetet.

A ZeneHorizont második epizódja a https://www.youtube.com/watch?v=lqyoT-4mX3o&t=10s linken érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ