Beszélgetéssel egybekötött koncerten emlékeznek Cziffra Györgyre
Dátum: 2021. március 11., csütörtök, 10:35

Hommage a Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet pénteken a budafoki Klauzál Házban Balázs János és tanítványa, Vida Mónika Ruth zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével.

Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról, amelyet a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Cziffra György-emlékévben megvalósuló est témája lesz továbbá a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, amelynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

A koncertet díjtalanul, online közvetítik élőben a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzal.hu weboldalon és Budafok-Tétény Facebook-oldalán.

Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a XXII. kerületi Bálvány utcában, amelyről a helyi lakosság számos emléket és relikviát őriz. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságát, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a fesztivál programjaiba is.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai partner áll társszervezőként az események mellett. A pénteki koncert a Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény Önkormányzata közös programja - tartalmazza az összegzés.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ