Mozart, Händel és Telemann művei csendülnek fel a Pannon Filharmonikusok húsvéti online koncertjén
Dátum: 2021. március 31., szerda, 10:25

Mozart, Händel és Telemann műveiből, Vass András vezényletével, Giulia Bolcato szoprán és Megyesi Zoltán tenor közreműködésével adnak ingyenes, online koncertet a Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar muzsikusai csütörtökön a pécsi Kodály Központból - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A PFZ közleménye szerint a csütörtökön este hét órától a zenekar YouTube-csatornáján online és ingyenesen megtekinthető ünnepi koncert műsorán őszinte optimizmusról, túlcsorduló belső örömről és önfeledtségről tanúskodó művekkel kedveskednek a közönségnek.

Georg Philipp Telemann Tudom, hogy a Megváltóm él (Ich weiß, daß mein Erlöser lebt), Georg Friedrich Händel Csillapodjatok, szelek (Silete venti, HWV 242) és Wolfgang Amadeus Mozart "Nagy" Esz-dúr szimfóniája (K.543) csendül fel Vass András dirigálása mellett.

Giulia Bolcato olasz szopránénekesnő Händel ünnepi szólókantátájában lép színpadra. A velencei Zeneakadémián végzett fiatal énekes többek között Monteverdi, Purcell, Rossini, Mozart valamint Bellini legnagyobb áriáiban, a világ különböző hangversenytermeiben, operapódiumain tökéletesítette tudását. A művésznő a kortárs zene világában is otthonosan mozog, több neves díj kitüntetettje.

Az elhangzó Händel-mű az 1720-as évek során keletkezett, és ünnepélyessége mellett sok mindent felvonultat Händel Itáliában kialakult kifejezőeszközeiből, helyenként kifejezetten operai elemeket tartalmaz, rendkívül virtuóz kihívások elé állítva az énekest. A mű egy francia barokk nyitánnyal kezdődik, melynek viharos hangzatait félbeszakítja az énekes belépése: "Csillapodjatok, szelek!" Ezzel a felkiáltással csendesedik le a vihar, hogy átadja helyét az istenhitből fakadó lelki békének, hálaérzetnek, és örömnek.

A Telemann kantátájában fellépő Megyesi Zoltán tenor énekművész repertoárján megtalálhatóak Monteverdi, Schütz, J. S. Bach, Händel, Haydn, Mozart és Rossini oratóriumai, miséi, passiói és kantátái. Magyarországon kívül szerepelt számos európai országban, az Egyesült Államokban, Japánban és a Koreai Köztársaságban, emellett több neves díj birtokosa, több mint tíz lemez készült közreműködésével.

Az esten felcsendülő mű érdekessége, hogy bár húsvét ünnepe hagyományosan nagyobb szabású ünnepi zenét feltételez, ez a kantáta meglepően szerény apparátusra készült. Egyetlen énekesre, szóló hegedűre és fagottal kiegészített cselló, orgona continuóra.

Zárásként Wolfgang Amadeus Mozart egyik híres szimfóniája, a "Nagy" melléknévvel emlegetett, méltóságteljes, nagyszabású Esz-dúr mű hangzik el. A mű alapkaraktere táncos, optimista és nemes, ugyanakkor előtörnek időnként sötétebb gondolatok, aggodalmak - áll a közleményben.

Április elsején este hét órakor kezdődő ingyenes online koncertről bővebb információk olvashatók a pfz.hu oldalon, ahonnan az esemény idején az élő adás is elérhető.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ