Jövőre rendezik meg az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt Debrecenben
Dátum: 2021. június 2., szerda, 19:31

Jövőre rendezik meg az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt Debrecenben; a háromfordulós programsorozat 2022. június 17. és 26. között a vonósok versenyével indul.

A Kodály Zenei Verseny egy olyan összefogásból indult kezdeményezés, amely messze túlmutat Debrecen határain és még erősebben bekapcsolja a várost a nemzetközi kulturális hálózatba - mondta el a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.

Puskás István felidézte, hogy néhány éve Debrecen is pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, ekkor indult az a közös gondolkodás, amelynek célja újradefiniálni a város kultúráját. Ebben jól lehet építeni Debrecen évszázados kulturális tradícióira, melyeknek a református kollégium révén hosszú idő óta része a zeneoktatás, a zenei tehetséggondozás.

Somogyi-Tóth Dániel, a zenei versenyt rendező Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója hozzátette, Debrecenben hagyományosan erős a zenei élet, a város saját operajátszással, filharmonikus zenekarral rendelkezik és évtizedek óta otthont ad a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek és Folklórfesztiválnak is.

A jövőre induló versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales (JM).

Zsoldos Dávid, a JM Hungary elnöke, a JM International alelnöke emlékeztetett arra, hogy ha nincs a koronavírus-járvány, az első Kodály Zenei Versenyt már idén megrendezték volna.

A verseny koncepciója szerint 2022 júniusában a vonósok, a továbbiakban pedig minden páros évben más és más hangszercsoportok legkiválóbb fiatal muzsikusai - köztük az ifjú karmesterek - mérik össze tudásukat.

A kilencfős, nemzetközi zsűrit egy "igazi élő legenda", Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli az első versenyen, körülötte pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Anne Shih (hegedű, Mainz), Julian Steckel (cselló, München), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), Quirine Viersen (cselló, Amszterdam) és Somogyi-Tóth Dániel - közölte.

Pauk György élő online bejelentkezése során elmondta, hogy nagy örömmel fog részt venni a zsűri munkájában, Kodály növendékeként pedig külön üdvözölte, hogy Kodály Zoltán nevével indul nagy zenei verseny Magyarországon.

Várdai István szintén online bejelentkezéssel csatlakozva a sajtótájékoztatóhoz arra emlékeztetett, hogy a zenei versenyek között is kiélezett verseny zajlik, a debreceni kezdeményezés koncepciója azonban meggyőzte arról, hogy csatlakozzon a zsűrihez.

Zsoldos Dávid elmondása szerint a hegedűsök, brácsások és csellisták nem külön kategóriákban, hanem egymással is versengve játszanak. Az

első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy concertót adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként.

Valamennyi forduló nyilvános lesz, a rendezvények több helyszínen zajlanak majd: a nyitóünnepségre a Debreceni Egyetem dísztermében kerül sor, az első két fordulónak pedig a tavaly felújított Kodály Iskola koncertterme ad otthont. A zenekari döntőt a Csokonai Színház jövő májusra elkészülő új, multifunkcionális helyszínének egyik első rendezvényeként tartják meg.

Puskás István az MTI-nek elmondta: a Kodály Zenei Versenyt és a Bartók Kórusversenyt egyaránt a páros években, egymást követően rendezik meg.

A Kodály Zenei Versenyre kedden nyílik meg a jelentkezés, és december 16-ig, Kodály születésnapjáig várják a pályázatokat a https://kodalycompetition.com/ oldalon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ