Hét bérletet kínálnak az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok
Dátum: 2021. június 18., péntek, 14:50

Hét változatos műsorú bérlettel, beavató koncertsorozattal és több, bérleten kívüli hangversennyel várja közönségét a Nemzeti Filharmonikusok a 2021/2022-es évadban.

A Kocsis bérlet olyan grandiózus műveket kínál, mint az október 28-án elhangzó Verdi Requiem Giacomo Sagripantival, a 2022. május 2-i Carmina burana Kobajasi Kenicsiró tolmácsolásában, Félicien David Herculanum című operája Vashegyi György betanításában, valamint a Skócia című koncert, amelyen Francois Leleux játssza Mozart Oboaversenyét, vezényli Mendelssohn Hebridák-nyitányát és Skót szimfóniáját.

A Kobajasi bérletben Prokofjev Nyevszkij-kantátája és Kizsé hadnagya, Mahler és Bruckner Kilencedikje és Sosztakovics 5. szimfóniája szólal meg. Kiváló szólisták muzsikálnak, mint Arabella Steinbacher vagy Pusker Júlia, és olyan karmesterek keltik életre a kompozíciókat, mint Alekszandr Szladkovszkij november 25-én, Kovács János 2022. január 13-án, Dmitrij Lissz február 23-án és a hegedűvirtuózként világhírűvé vált Maxim Vengerov május 12-én - közölte az együttes az MTI-vel.

A 2022. január 6-án induló Ferencsik bérletben Mozart, a Lukács bérletben Haydn művei köré rendeződik a program. Az előbbiben más bécsi klasszikusok - Vanhal, Salieri, a két Haydn, Vorisek, Hummel - szegődnek a középponti szerző társául, az utóbbiban a 20. és 21. század magyar komponistái, Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós folytatnak párbeszédet Haydnnal. A Ferencsik bérlet sok remek magyar muzsikust sorakoztat fel Ránki Dezsőtől Kelemen Barnabásig, a Lukács bérletben külföldön sikeres fiatal magyar karmesterek, Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely lépnek színpadra.

A Pászti bérlet november 18-i nyitóhangversenyén Verdi-operák szólalnak meg a Nemzeti Énekkar és magyar operaénekesek tolmácsolásában Carlo Montanaro vezényletével. A második koncerten, február 3-án Kodály műveire reflektálnak dzsesszkompozíciók a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra előadásában Somos Csaba dirigálásával. A március 24-i esten Bach János-passióját, május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriumát hallhatja a közönség. A János-passió Győriványi Ráth György, az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, Antal Mátyás irányításával elevenedik meg. Utóbbi estén vendégzenekar, a Szombathelyi Szimfonikusok játszik.

A Lukács bérlet gerincét Haydn művei alkotják, a szimfóniákhoz hol egy koncertária, hol egy zongoraverseny, hol egy teljes mise csatlakozik. A szólisták közt szerepel Kristóf Réka, Cser Krisztián, Boros Mihály és Boldoczki Gábor.

A Próbatermi vendégség sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Zenemánia beavató hangversenyek megszólító légkörét Dinyés Dániel garantálja, a szerzők közt lesz Saint-Saens, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinu, Ibert, Nielsen és Ljadov.

A bérleten kívüli koncertek között található Kesselyák Gergely vezényletével a szeptember 25-i évadnyitó Bartók-program, melyen elhangzik a Két-kép és a Concerto mellett a II. zongoraverseny is Ránki Fülöp előadásában, aki először debütál ezzel a darabbal.

November 6-án rendezik a Kocsis-emlékestet Borisz Berezovszkij zongoraművész és Kovács János előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok az évet december 23-án karácsonyi hangversennyel zárja Nánási Henrik vezényletével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ