Rómában ad zongoraestet Balázs János
Dátum: 2021. június 22., kedd, 19:57

A római Falconieri-palota Liszt termében ad zongoraestet Balázs János június 24-én a Cziffra György-emlékévben.

A római Collegium Hungaricum által szervezett esten Liszt, Wagner, Schumann, Sain-Saens, Rahmanyinov, Puccini, Brahms, Ponce és Strauss művei csendülnek fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A hangversenyt megelőzően mutatják be Maurizio D Alessandro Franz Liszt negli anni romani e nell Albano dell 800 (Liszt Ferenc római és albanói évei az 1800-as években) című kötetét Herczog János zenetörténész közreműködésével.

Az olasz klarinétművész, zenetörténész Maurizio D Alessandro neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen 1986-ban ő alapította meg a neves albanói Franz Liszt Fesztivált, amelynek azóta is művészeti vezetője.

Róma zenei életében meghatározó szerepet játszott Liszt Ferenc jelenléte. Liszt először 1839 tavaszán látogatta meg az Örök Várost, és mint híres zongoraművészt, a Szent Cecília Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta.

Római letelepedése után, 1861 októberétől kezdve évtizedeken át, élete végéig már az Akadémia aktív tagjaként is sokat tett a város kibontakozó koncertéletének fejlesztéséért.

2017 tavaszán a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Zeneakadémia Alapítvány egy Szemerey Balázs által készített Liszt Ferenc-mellszobrot ajándékozott a Santa Cecília Akadémia és Konzervatórium számára.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ