Átadták a Müpa zeneműpályázat díjait
Dátum: 2021. június 30., szerda, 13:47

Átadták a Müpa 2020-ban meghirdetett zeneműpályázatának díjait szerdán Budapesten.

A tizennégy zeneművészeti kategóriában kiírt pályázatra 258 pályamunka érkezett be, amelyek közül 48 zeneszerző és alkotótársaik 54 művét díjazták - mondta el az ünnepségen Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a zsűri tagja.

Kiemelte, hogy a Müpa 15., jubileumi évada alkalmából olyan kitűnő, átfogó spektrumú pályázatot hirdetett meg, amelyre ismeretei szerint eddig nem volt példa.

A pályázatra szóló- és kamarazenei, kamarazenekari és kamaraszimfonikus, szimfonikus zenekari, kórus- és vokálszimfonikus művekkel, felnőtteknek szóló, valamint gyermek- és ifjúsági kamaraoperákkal, táncetűd kísérőzenékkel, táncelőadáshoz vagy némafilmhez készült kísérőzenékkel, kis dzsesszformációra és nagy dzsesszformációra komponált művekkel, új magyar musicallel és rockoperával is lehetett nevezni.

A Müpa közösségformáló erejére és küldetésére hívta fel a figyelmet Káel Csaba, az intézmény vezérigazgatója. Elmondta, hogy ezt a közösséget az alkotóművészek, a közönség és az intézmény alkotja, s fontos találkozási pontja a Müpa. Kitért arra is, hogy nemcsak követni szeretnék a trendeket és a jó példákat, hanem olyan mintákat és újításokat teremteni, amelyek követhetővé válnak. Ez a pályázat is ilyen - hangsúlyozta.

Kosztolánczy Gábor vezérigazgató-helyettes arról szólt, hogy a jövő feladatai közé tartozik az 54 díjazott pályamű műsorra tűzése, valamint ennek a már jól kialakult pályázati metódusnak a továbbvitele.

A közelmúlt legszélesebb műfaji spektrumú hazai zeneműpályázatának kiírásával a Müpa célja az volt, hogy minél gazdagabb műfaji palettán segítse elő új magyar zeneművek megszületését, valamint az, hogy a honi együttesek és partnerintézmények bevonásával tartós együttműködésre ösztönözze az előadóművészeti ágak képviselőit a mai zene népszerűsítése és új művek bemutatása terén.

A zeneműpályázat a díjazott művek online kihirdetésével zárult decemberben, a díjak átadását és a szerzőkkel való személyes találkozást azonban a pályázat lezárultakor nem volt lehetőség megszervezni. A pályázat díjkiosztó ünnepségét a Müpa újranyitása alkalmából rendezték meg szerdán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ