Lajtha Lászlóra emlékeztek Budapesten
Dátum: 2021. július 1., csütörtök, 19:05

Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenegyűjtőre emlékeztek születésének évfordulóján, szerdán Budapesten.

Az emlékezés virágait Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője helyezte el a Váci utca 79-es ház emléktáblájánál, Lajtha László egykori lakóhelyén.

Lajtha László azon túl, hogy Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője és népzenekutatója, a magyarok és a belvárosiak közösségének építőmestere, a hazaszeretet példaképe is volt - hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter.

Az V. kerületi polgármester hozzátette: Lajtha László a legfontosabb nyelvnek volt virtuóza és tanítómestere, s azon a nyelven keresztül tanított minket, amelyet minden magyar ért és amely minden embert a szívén keresztül szólít meg. A legerősebb közösségteremtő nyelv és erő mestere volt, a legjobb tanár, aki megtanított minket szeretni, építeni a közösségünket - hangsúlyozta.

Lajtha László nemcsak kiváló népzenekutató, népzenegyűjtő, zeneszerző és kultúrdiplomata volt, hanem rengeteg cím birtokosa, többek között a Nemzeti Zenede igazgatója, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, nemzetközi népzenei bizottságokban volt tisztségben - emlékeztetett Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy Lajtha László nagyon kitartó, soha meg nem alkuvó, az akkori elnyomó kommunista rezsimmel semmiféle kompromisszumra sem hajlandó ember volt.

Ha meghallgatjuk egy-egy zeneművét, szimfóniáját, vonósnégyesét vagy népzenei gyűjtését, azáltal mi leszünk gazdagabbak, minket fog megerősíteni Lajtha László karakteres jelleme - mutatott rá Árendás Péter.

Lajtha László zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus 1892. június 30-án született és 1963-ban hunyt el, Kossuth-díjjal 1951-ben tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ