Lajtha Lászlóra emlékeztek Budapesten
Dátum: 2021. július 1., csütörtök, 19:05

Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenegyűjtőre emlékeztek születésének évfordulóján, szerdán Budapesten.

Az emlékezés virágait Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője helyezte el a Váci utca 79-es ház emléktáblájánál, Lajtha László egykori lakóhelyén.

Lajtha László azon túl, hogy Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője és népzenekutatója, a magyarok és a belvárosiak közösségének építőmestere, a hazaszeretet példaképe is volt - hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter.

Az V. kerületi polgármester hozzátette: Lajtha László a legfontosabb nyelvnek volt virtuóza és tanítómestere, s azon a nyelven keresztül tanított minket, amelyet minden magyar ért és amely minden embert a szívén keresztül szólít meg. A legerősebb közösségteremtő nyelv és erő mestere volt, a legjobb tanár, aki megtanított minket szeretni, építeni a közösségünket - hangsúlyozta.

Lajtha László nemcsak kiváló népzenekutató, népzenegyűjtő, zeneszerző és kultúrdiplomata volt, hanem rengeteg cím birtokosa, többek között a Nemzeti Zenede igazgatója, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, nemzetközi népzenei bizottságokban volt tisztségben - emlékeztetett Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy Lajtha László nagyon kitartó, soha meg nem alkuvó, az akkori elnyomó kommunista rezsimmel semmiféle kompromisszumra sem hajlandó ember volt.

Ha meghallgatjuk egy-egy zeneművét, szimfóniáját, vonósnégyesét vagy népzenei gyűjtését, azáltal mi leszünk gazdagabbak, minket fog megerősíteni Lajtha László karakteres jelleme - mutatott rá Árendás Péter.

Lajtha László zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus 1892. június 30-án született és 1963-ban hunyt el, Kossuth-díjjal 1951-ben tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ