A magyar zene lesz a fókuszban a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új évadában
Dátum: 2021. július 13., kedd, 4:05

A magyar zene lesz a fókuszban a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) új évadában - hangzott el az MRME pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Papp Dániel, a fenntartó MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy a Szimfonikus Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkórus új otthona az Opera Jókai utcai bázisa lesz. "A közmédia ezután is biztosítja az MRME világszínvonalú működéséhez szükséges feltételeket" - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a rádió együttesei is nehéz időszakon vannak túl, ugyanakkor a művészek megmutatták, hogy igazi közösséget, családot alkotnak és jól helyt álltak. Papp Dániel kiemelte, hogy az MRME-ben új bérrendszert vezettek be.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója hozzátette: a Jókai utcai épület korszerű és ideális az MRME számára. Mint mondta, az együttesben nagyon jó a hangulat.

Beszámolt arról, hogy a következő évadra öt bérletet hirdetnek: Vásáry Tamás Brahms-sorozata a Zeneakadémián lesz, akárcsak a Dohnányi-bérlet előadásai, a Lehel-bérlet a Müpában, az Anno Sacri-bérlet a Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban, és az utóbbi lesz a helyszíne az Énekkar Sapszon-bérlete három estjének.

Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója megjegyezte, hogy Brahms az egyik kedvenc komponistája, "benne van a legszerelmesebb zene", és a sorozatban legfontosabb művei hangzanak el.

Kodály Zoltán születésének 140. és Lajtha László születésének 130. évfordulóján számos előadás mellett az Énekkar Lajtha-Kodály hangzó összkiadást készít. Az első Lajtha-emlékest januárban lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Koncertet adnak az Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a bazilikában, ünnepi koncerttel köszöntik 70. születésnapján Kovács János karmestert a Müpában, előadják és rögzítik a Pilinszky-centenáriumra kiírt pályázat győztes művét, lesz Újévi Nyitány Medveczky Ádámmal, Cziffra-év gálakoncert Balázs Jánossal, Virtuózok-est, valamint karácsonyi koncertek az Énekkarral és a Gyermekkórussal - sorolta Devich Márton.

Kovács János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy október 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bruckner 9. szimfóniáját is dirigálja, decemberben a Zeneakadémián Smetanát és Janáceket vezényel.

Devich Márton újdonságként említette, hogy vidéki ismétlő hangversenyek lesznek Miskolcon és Kecskeméten, szeptemberben részt vesznek a rangos bukaresti Enescu Fesztiválon, decemberben spanyol turnéra indulnak, és novemberben, valamint jövő májusban José Curával játszanak a Müpában, előadva a Bajazzókat, valamint Cura saját Requiemjét.

Az Énekkar karigazgatója, Pad Zoltán a Sapszon-bérletről szólva megemlítette, hogy egyrészt pótolják a tavaly elmaradt koncerteket, másrészt Florian Helgath vendégkarnaggyal német műsort adnak elő, december 15-én pedig francia műsorral jelentkeznek, benne Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumával. "Az Énekkar 2021-2022-ben Lajtha László valamennyi vokális művét előadja, akárcsak Kodály vokális termését" - tette hozzá.

Dinyés Soma, a Gyermekkórus vezető karnagya elmondta, hogy szeptember 27-én a Zeneakadémián lesz az évadnyitó előadásuk, és megtartják szokásos karácsonyi koncertjüket is. Ők is ott lesznek José Cura két budapesti fellépésén, és közös műsoruk lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral.

Az MRME új évadában karmesterként fellép Carlo Montanaro, Kobajasi Ken-Icsiro, Ricardo Frizza, ifj. Sapszon Ferenc, a fiatalok közül Farkas Róbert és Káli Gábor, a közreműködő művészek között lesz Varvara, Várjon Dénes, Balog József, Fejérvári Zoltán, Rohmann Ditta, Banda Ádám, Kokas Dóra, Pusker Júlia, Balogh Ádám.

Devich Márton az elmúlt szezon kapcsán megemlítette, hogy a pandémia alatt tizenhárom alkalommal szerepeltek az M5 képernyőjén, koncertközvetítésüket átvette a RAI, a BBC és a WDR is. Hozzátette: nő a stúdiófelvételek száma, sikeres a Variációk kamarazenére sorozatuk, Vásáry Tamás streamelt Mozart-koncertjének nézettsége pedig több mint 16 ezer volt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ