Vashegyi György: 2023-ban tartják az első teljes Haydneum-évadot Eszterházán
Dátum: 2021. július 28., szerda, 9:17

A magyarországi régizenei együttesek és művészek támogatásán túl zenetudományi kutatásokkal foglalkozik majd a nemrég megalakult Haydneum - Magyar Régizenei Központ, amely leendő székhelyén, Eszterházán 2023-ban tartja majd meg az első teljes Haydneum-évadot - mondta el a Kultura.hu kulturális portálnak Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

Felidézte: a magyar régizene-mozgalom az 1980-as években már a világ élvonalához tartozott, akkor a Hungaroton hanglemezkiadó sorra jelentette meg kiváló felvételeit. Több mint harminc éve alakult meg a Vashegyi György által vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar is.

A rendszerváltozás után azonban nehéz időszak következett, ezért szükségesnek látszott egy olyan struktúra, amely a régizenejátszás kiszámítható finanszírozását garantálja. A költségvetés 2021-ben 990 millió forintot biztosít a - jelenleg bejegyzés alatt álló - Haydneum Alapítvány számára, majd 2022-től évi csaknem másfél milliárd forinttal terveznek - közölte.

A Haydneum régizenei repertoár feltárását támogató része a barokk, a bécsi klasszikus és a kora romantikus korszak csaknem kétszáz évet felölelő időszakának magyarországi hagyatékán alapszik: az intézmény törekvése a gazdag, magyar vonatkozású régizenei repertoár feltárását ötvözni a magyarországi régizenejátszás támogatásával - közölte Vashegyi György.

Vashegyi György elmondta, hogy a Haydneum támogatásával induló kutatásokat javarészt az Országos Széchényi Könyvtárban található Esterházy-hagyatékra alapozzák, de a nagy egyházi kottagyűjteményekre is kiemelt figyelmet fordítanak. A Veszprémi Érseki Könyvtár kottatárában például sok ezer oldalnyi anyag található, a tervek szerint ezért Veszprémben is lesz irodája a Haydneumnak - jegyezte meg.

Mint hozzátette, annyira feldolgozatlan a 17., 18. és 19. századi magyarországi zenejátszás hagyatéka, hogy "eleinte bizonyára könnyű lesz gólokat rúgni".

Vashegyi György elmondása szerint a Haydneum forrásai a korábbi lehetőségeken túl többlettámogatást jelentenek. A cél az, hogy a magyarországi régizenejátszás támogatását magasabb szintre emeljék és kiszámíthatóságot biztosítsanak az eddig jobbára csekély pályázati forrásokból működő együttesek számára.

Támogatják például a magyarországi régizenei fesztiválokat - pénzzel, kottával, a fellépő művészek díjának kifizetésével -, és tervbe vettek egy pályázati keretet is, amely 2022-től elérhető működési forrást biztosít magyar régizenei együttesek számára. A Haydneum emellett mesterkurzusokat szervez és ösztöndíjat biztosít fiatal művészeknek, de hangszereket is vásárol, építtet, restauráltat - ismertette az intézmény feladatait.

Vashegyi György a Haydneum művészeti vezetésével megbízott Benoit Dratwickit méltatva kiemelte: a francia zenetörténész a Versailles-i Barokk Zenei Központ művészeti vezetőjeként, majd a velencei Palazzetto Bru Zane művészeti tanácsadójaként az elmúlt húsz évben bizonyította rátermettségét. "Előnyünkre válik kiterjedt kapcsolatrendszere is, amely révén nemzetközi hírű együttműködésekbe kapcsolódhatunk be, és a legkiválóbb együtteseket, hangszereseket és énekeseket nyerhetjük meg fellépőinknek" - fűzte hozzá.

Mint közölte, a Haydneum nyitófesztiválját október elején Budapesten tartják és idén még az intézmény is budapesti központtal működik, de 2022-től Eszterházán is lesz irodája. Eszterházai nyilvános koncertekre egyelőre nincs lehetőség, hiszen csak jövőre fejeződik be a kastély főépületének rekonstrukciója, ám 2022-től kizárólagosan a Haydneum - Magyar Régizenei Központ felel a kastély zenei programjaiért, valamint beleszólása lesz minden művészeti programba. A 2022. augusztusi újranyitás alkalmával ünnepi Haydneum-fesztivált, 2023-tól pedig már teljes, májustól szeptemberig tartó Haydneum-évadot terveznek Eszterházán - mondta el Vashegyi György.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ