Szergej Nakarjakov trombitaművész lép fel a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál pénteki zárókoncertjén
Dátum: 2021. július 28., szerda, 10:41

Szergej Nakarjakov világhírű orosz trombitaművész lép fel a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral július 30-án, pénteken a Nagytemplomban a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál zárókoncertjén.

A július 19. óta zajló fesztivál záróeseményén Szergej Nakarjakov Haydn c-moll csellóversenyének átiratát és egy variációsorozatot ad elő Bellini Normájának témáira. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekart Hámori Máté vezényli - olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, az orosz művészt a nemzetközi zenei életben a trombita Paganinijének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában.

A közleményben Hámori Mátét idézik, aki arról beszélt, hogy Nakarjakov a világ egyik leghíresebb trombitaművésze, virtuóza, aki csodagyerekként indult. Jelenleg Párizsban él, és nemcsak a trombitának, hanem a szárnykürtnek és a kornettnek is virtuóza. "Két olyan művet fog játszani, aminek átiratát kifejezetten az ő számára készítették: Haydn c-moll csellóversenyét adja elő és egy variációsorozatot Bellini Normájának a témáira. Ezek az átiratok elképesztően nehezek és kifejezetten neki készültek" - hangsúlyozta a karmester.

A programsorozat fellépői között van a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar mellett a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hollókői Huba és Navratil Andrea. Az idén először Kodály Pontot hoztak létre, amely a közösségi zenélést és találkozást helyezi előtérbe.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé - áll a közleményben.

Mint kiemelik, az idén is Kecskemét emblematikus kulturális helyszínei és jellegzetes közterei adnak otthont a fesztivál programjainak, amelyek ez alatt a 12 nap alatt betöltik a várost.

A fesztivál részletes programja a https://kodaly-muveszeti-fesztival.hu oldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ