Vasárnap kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny
Dátum: 2021. szeptember 8., szerda, 19:47

Vasárnap kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny a budapesti Zeneakadémián, a nyitókoncerten a Szent István Filharmonikusok Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltatnak meg.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a Filharmónia Magyarország szeptember 12. és 19. között rendezi a budapesti Zeneakadémián. A világ minden részéből jelentkező 72 muzsikusból 32-en jutottak be a szeptember 13-14-én zajló első fordulóba - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Szeptember 16-án, a verseny második fordulója után a Concerto Budapest és Olga Kern zongoraművész hangversenyén Liszt Mephisto-keringőjét, Rahmanyinov 2. zongoraversenyét és Csajkovszkij 6. szimfóniáját hallhatja a közönség Keller András vezényletével.

A szeptember 17-i elődöntőben a továbbjutott hat versenyző lép színpadra, a szeptember 18-i döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli. A verseny szeptember 19-én gálakoncerttel és díjátadóval zárul.

Idén több évforduló is köthető a zenei megmérettetéshez. Az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny és Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt-interpretátor, Cziffra György 100. évfordulójáról is megemlékezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. Ennek alkalmából a versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott.

A verseny a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia közös szervezésében, a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve valósul meg az 1875-ben alapított Zeneakadémián. A Zeneakadémia az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga a zeneszerző is tevékeny szerepet játszott.

Magyarország zenei életének egyik legjelentősebb helyszínén a versenyzők rangos nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. A zsűri tagja lesz Olga Kern (Oroszország), Vu Jing (Kína), Boaz Sharon (USA), Olli Mustonen (Finnország), Cyprien Katsaris (Franciaország), Balázs János (Magyarország), Farkas Gábor (Magyarország) és Vásáry Tamás (Magyarország).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ