Közös hang - A Zeneakadémián mutatkozik be a Danubia Zenekar zenei projektje
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 11:24

A Zeneakadémia nagytermében debütál szeptember 23-án a Danubia Zenekar és művészeti vezetője, Hámori Máté új zenei projektje, a Közös hang, melynek célja az ország nehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése - közölték az MTI-vel a szervezők.

A Máltai Szimfóniával közösen életre hívott program során a zenekar tagjai több mint fél éven át rendszeresen látogatták az iskolákat Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenéltek az ifjú zenészekkel, előkészítve a szeptemberi zeneakadémiai fellépést - olvasható a közleményben.

A gyerekek és a zenekar tagjai klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok együttes felhasználásával, erre az alkalomra készült Ott Rezső-művet mutatnak majd be a koncert első részében. Az este további programjában a zenekar előadásában szerepel Rossini Tell Vilmos-nyitánya és egy magyarországi bemutató is, Thomas Ades brit zeneszerző Concerto for piano, no. 2 című műve, a zongoránál a hongkongi születésű, Berlinben élő Csijan Vong. A hangverseny Schumann I. B-dúr "Tavaszi" szimfóniájával zárul, Hámori Máté vezényletével.

"Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő" - idézte a közlemény Hámori Mátét, aki felidézte, hogy három éve indították el Beethoven-projektjüket. Az idén nemzetközivé bővülő kezdeményezésben a siket és nagyothalló embereknek segítenek kapcsolatba kerülni a zenével, az ép hallásúaknak pedig hallásuk megőrzéséhez járulnak hozzá. "Idén indul el több éves előkészítő munka után Énekút címmel zeneoktatási platformunk, amely az iskolai zeneoktatásban segíti minőségi tartalmakkal a pedagógusokat és a gyerekeket" - tette hozzá a Danubia Zenekar művészeti vezetője.

Kiemelte, hogy a Közös hang című projekt első koncertjén a közös zenélés élményét adják mindenkinek. A koncertet további alkalmak követik - legközelebb november 26-án a Zeneakadémián. Terveik szerint idővel a részt vevő települések listáját is kibővítik, hogy a közös zenélés élményében minél több zenetanuló gyermek részesülhessen. Az előadásokra - így a szeptember 23-ai első hangversenyre is - a gyerekek családját is meghívják, hiszen a sikeres integráció kulcsa nem csupán a szorgalmas gyerekek motivációja, de a család meggyőzése is, hogy van eredménye a zenébe fektetett sok erőfeszítésnek, és érdemes a gyereket a tanulás útján tartani hosszú távon is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ