Szombaton indítja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 11:25

Bartók-művekkel indítja szombaton a 2021/2022-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a budapesti Müpában.

A Nemzeti Filharmonikusok (NF) két együttest foglal magába, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart. A zenekar hagyományosan szeptember 25-én, Bartók Béla halálának előestéjén indítja évadát - mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója az MTI-nek.

A bérleten kívüli hangversenyen a Két kép (Virágzás, A falu tánca), a II. zongoraverseny és a Concerto hangzik el Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével.

Szólt arról, hogy a bérletstruktúra a korábbi években megszokott módon folytatódik, így két sorozat, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlet fut majd a Müpában. A Ferencsik-bérlet a Zeneakadémián, az elsősorban magyar kortárs zenére összpontosító Lukács Ervin-bérlet, valamint a kórus Pászti-bérlete a Pesti Vigadóban várja a közönséget. Folytatódik a kamarazenei Próbatermi vendégség sorozat is.

Az elsősorban felnőtteknek szóló beavató Zenemánia című sorozat a szimfonikus zenekarok világába enged bepillantást Dinyés Dániel vezetésével, a sorozat az évadban három estet kínál - ismertette a részleteket a főigazgató.

Az együttes számára nagyon fontos, hogy a legkiválóbb magyar művészekkel dolgozzanak, ugyanakkor az is dolguk, hogy a nemzetközi élvonalból is hívjanak szólistákat és karmestereket - mutatott rá Herboly Domonkos, példaként említve az első alkalommal érkező Giacomo Sagripanti olasz karmestert, aki október 28-án Verdi Requiem című művét dirigálja majd a kórus és a zenekar fellépésével. "Mindig jó Verdit olasz karmesterrel játszani"- hangsúlyozta.

Kobajasi Kenicsiro, akinek sajátos kapcsolata van a zenekarral, 2022 májusában dirigálja Carl Orff Carmina Burana című művét, Carlo Montanaro sok éve rendszeres visszatérő karmester Verdi-estet vezényel novemberben. Autentikus előadásra készülnek Alekszandr Szladkovszkij vezényletével A jégmezők lovagja címmel, az esten magyar szólisták, köztük Schöck Atala alt lép színpadra. Francois Leleux nemzetközi hírű karmester és oboista 2022 novemberében lép fel az együttessel, Charles Olivieri-Munroe májusban Mozart-szimfóniát vezényel.

Mint mondta, fontos a fiatal dirigensek bemutatása is, ezért Hontvári Gábor többek között Petrovics Emil I. kantátáját vezényli jövő márciusban. Vendégük lesz Rajna Martin is, a Mozart-est szólistája Ránki Dezső lesz. Vezényli az együttest Madaras Gergely és Nánási Henrik is.

Felhívta a figyelmet a december 16-i koncertre, amelyen Félicien David Herculanum című műve hangzik el. A francia barokk opera magyarországi bemutatóját Vashegyi György vezényli, szólistái a világ különböző pontjairól érkeznek, akik kifejezetten erre a műfajra specializálódtak.

A zenekar repertoárjába nem tartozik bele a barokk opera műfaja, ezért ez mindenképpen kitekintést jelent. Egészen más igények, más gondolkodás, más vonókezelés és felkészülés szükséges a mű előadásához, éppen ezért nagyon izgalmas produkciónak ígérkezik - fogalmazott a főigazgató.

Kitért arra is, hogy a zeneigazgató személyével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek, s a 2022/2023-as évadra - amely ünnepi évad lesz, hiszen akkor lesz 100 éves a zenekar - szeretnék betöltetni a pozíciót.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ