Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában
Dátum: 2021. szeptember 22., szerda, 16:57

A Peer Gynt titka című koncerttel indul a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) öt hangversenyből álló, hagyományos fővárosi bérletes sorozata pénteken este a Müpában.

Mint a zenekar szerdai közleményében felidézték, az együttes a Müpa megnyitása óta szerepel bérletes koncertsorozattal a fővárosi kulturális intézményben. Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

A sorozat első estjén Daniel Müller-Schott gordonkaművész közreműködésével szólal meg Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve, valamint elhangzik Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje is, ezúttal fordított sorrendben.

A decemberi hangversenyt a zenekar jogelődjét alapító Georg Lickl négykezes zongoraszonátájának egyik tételéből készült zenekari átirat nyitja, de elhangzik Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének népszerű, Ravel-féle átirata is. A koncerten Nelson Goerner zongoraművész lép fel az együttessel.

A januári koncerten elhangzik John Corigliano The Red Violin hegedűversenye, amely A vörös hegedű című film Oscar-díjas zenéjéből táplálkozik, de Leonard Bernstein és Dohnányi Ernő egy-egy művét is meghallgathatja a közönség Elina Vähälä hegedűvész közreműködésével.

Márciusban Balog József zongoraművész lép fel a zenekarral, az esten Brahms és Martucci művei mellett Bartók Béla A csodálatos mandarin című alkotása lesz hallható.

A sorozatot záró májusi koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

A PFZ közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a budapesti közönség nemcsak a Müpában találkozhat a zenekarral, hiszen októberben két alkalommal is fellép az együttes a fővárosban: a Budapest Concerto által szervezett Magyar Kincsek Ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100. évfordulója kapcsán a Zeneakadémián.

A koncertekről további információ a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ