Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában
Dátum: 2021. szeptember 22., szerda, 16:57

A Peer Gynt titka című koncerttel indul a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) öt hangversenyből álló, hagyományos fővárosi bérletes sorozata pénteken este a Müpában.

Mint a zenekar szerdai közleményében felidézték, az együttes a Müpa megnyitása óta szerepel bérletes koncertsorozattal a fővárosi kulturális intézményben. Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

A sorozat első estjén Daniel Müller-Schott gordonkaművész közreműködésével szólal meg Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve, valamint elhangzik Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje is, ezúttal fordított sorrendben.

A decemberi hangversenyt a zenekar jogelődjét alapító Georg Lickl négykezes zongoraszonátájának egyik tételéből készült zenekari átirat nyitja, de elhangzik Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének népszerű, Ravel-féle átirata is. A koncerten Nelson Goerner zongoraművész lép fel az együttessel.

A januári koncerten elhangzik John Corigliano The Red Violin hegedűversenye, amely A vörös hegedű című film Oscar-díjas zenéjéből táplálkozik, de Leonard Bernstein és Dohnányi Ernő egy-egy művét is meghallgathatja a közönség Elina Vähälä hegedűvész közreműködésével.

Márciusban Balog József zongoraművész lép fel a zenekarral, az esten Brahms és Martucci művei mellett Bartók Béla A csodálatos mandarin című alkotása lesz hallható.

A sorozatot záró májusi koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

A PFZ közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a budapesti közönség nemcsak a Müpában találkozhat a zenekarral, hiszen októberben két alkalommal is fellép az együttes a fővárosban: a Budapest Concerto által szervezett Magyar Kincsek Ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100. évfordulója kapcsán a Zeneakadémián.

A koncertekről további információ a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ