Ősbemutatóval ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Dátum: 2021. október 25., hétfő, 17:49

Ravel, Bernstein és Gershwin műveivel, valamint Kovács Zoltán új szerzeményének ősbemutatójával ünnepli alapításának 168. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 10-én Budapesten, a Müpában.

A zenekar közleménye szerint az est karmestere Rico Saccani és Kovács Zoltán lesz, közreműködik Fejérvári Zoltán zongoraművész. A műsorban Kovács Zoltán Ludus luminis, Ravel g-dúr zongoraverseny, Bernstein Szimfonikus táncok a West Side Storyból és Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve hangzik el.

Az est nyitánya az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Kovács Zoltán Ludus luminis című művének ősbemutatója lesz a szerző vezényletével, aki nem mellesleg a Társaság fagottművésze is. Ezt követi Ravel G-dúr zongoraversenye, melynek szólistájaként a világ élvonalába tartozó fiatal zongoraművész, a 2017-es Montreali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán lép színpadra. A versenyműre Mozart és Saint-Saëns zenéjén túl az amerikai dzsessz is nagy hatással volt, akárcsak a koncert második részében elhangzó két zenemű komponistájára.

Bernstein 1961-ben a West Side Storyból összeállított zenekari szvitje, a Szimfonikus táncok a színpadi darab olyan népszerű tételeit idézi, mint a Somewhere, a Mambo vagy a Maria. Ahogyan az első részben Ravel a dzsessz felé kacsintott, a koncert végén úgy tekint az amerikai Gershwin Európa felé. Az Egy amerikai Párizsban az 1920-as évek varázslatos, nyüzsgő világát idézi meg. A karmesteri pálcát a nemzetközi szaktekintélynek számító olasz-amerikai dirigens, a Budapesti Filharmóniai Társaság egykori vezető karmestere és művészeti tanácsadója, Rico Saccani forgatja majd.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ