Gálaesten emlékeznek Cziffra György zongoraművészre a Müpában
Dátum: 2021. október 25., hétfő, 17:53

Cziffra György emlékét idézik fel a zongoravirtuóz századik születésnapján, november 5-én a budapesti Müpában az emlékév kiemelt eseményeként.

Az ünnepi gálahangversenyre Cziffra Psodia címmel komponált új művet Eötvös Péter. A szerző első zongoraversenyét Balázs János mutatja be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával és Mikko Franck finn karmester vezényletével - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A Cziffra György által inspirált világhírű muzsikusok között lép színpadra Gyenyisz Macujev orosz zongoraművészt is, aki november 4-én ad szólóestet a Müpában. Mindkét esemény a Müpa Budapest és a Cziffra György-emlékév együttműködésének köszönhetően valósul meg.

Cziffra György az ötvenes évek második felében Franciaországban talált új otthonra és intenzív kapcsolatot alakított ki az ottani zeneélettel. Eötvös Péter a Cziffra Psodia című művet Balázs Jánosnak ajánlotta, aki a november 5-i gálakoncerten Cziffra egyik emlékezetes repertoárdarabját, Liszt Ferenc lenyűgöző eleganciájú Magyar fantáziáját is eljátssza. Az Eötvös-versenyműben szerepet kap a cimbalom is, amit ezúttal Lukács Miklós, e jellegzetesen magyar hangszer egyik legjelesebb ma élő virtuóza szólaltat meg.

Az est műsorát - amelynek második részében César Franck d-moll szimfóniája hangzik el - Mikko Franck, a Jorma Panula fémjelezte világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiemelkedőbb képviselője dirigálja. A koncert programját a fellépők november 7-én Párizsban is bemutatják.

A magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekkorában találkozott először Cziffra Györggyel. A zongoraművészt 1950-ben sikertelen disszidálási kísérlete miatt kényszermunkára ítélték, a kőfaragó üzemben és építkezésen végzett fizikai munka maradandó sérüléseket okozott kezein. Eötvös Péter édesanyja, Cziffra egykori zeneakadémiai tanulmányi társa egyike volt azoknak, akik 1953-ban történt szabadulása után a zongoraművészt támogatták. Cziffra egy budapesti presszóban kezdett el újból fellépni, itt hallotta őt először - kilencéves kisfiúként - a későbbi zeneszerző.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint a zongorista játéka kezei elgyötört állapota ellenére is magával ragadó volt. A két család Cziffra György Magyarországról történt távozása után is kapcsolatban maradt. A zeneszerző Cziffra Psodia című zongoraversenyében a legendás zongorista életének sikereit és viszontagságait kívánta a zene eszközeivel megjeleníteni.

A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a két világháború között, 1937-ben alakult. A zenekar jelenlegi zeneigazgatója az 1979-ben született Mikko Franck a helsinki Sibelius Akadémia professzorához, Jorma Panulához kötődő finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje 2015 óta áll a francia együttes élén.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév együttműködésének keretében, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ