Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes tagja 70 éves
Dátum: 2021. október 26., kedd, 17:05

Október 28-án ünnepli hetvenedik születésnapját Gryllus Vilmos, a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

A Gryllus név szinte már fogalom, nemcsak a gyerekek, de a szülők körében is, hiszen Vilmos és testvére, Dániel a Kaláka együttes tagjai, Dániel lánya, Gryllus Dorka a színészi, fia, Samu pedig szintén a zenei pályán ért el sikereket, Vilmos fia, Ábris zeneszerző-vizuális médiaművész.

Családja cipszer (szepességi szász) eredetű. Mindkét szülőjének műszaki foglalkozása volt, apja építészmérnök, anyja cukoripari kutatóvegyész, feltaláló. A családban fontos szerepet töltött be a házi muzsikálás, anyjuk zongorázott, Vilmos, akit nagyapja ötéves korától tanított a hangszerre, csellózott, Dániel klarinétozott, és szinte mindenki énekelt is. Vilmos a Kodály-módszer szerint tanító Lorántffy Zenei Általános Iskolába járt, s nagyon izgulós lévén soha nem gondolta, hogy zenészként lép egyszer színpadra. Tehetsége alapján konzervatóriumban lett volna a helye, ám szülei ragaszkodtak hozzá, hogy "legyen papírja arról, hogy ért valamihez." El is végezte a műszaki egyetem építőmérnöki karát, de addigra életét a zene határozta meg.

Már gimnazista korában zenekart alapított, amely a Cream zenéjét játszotta. Nála egy évvel idősebb bátyja, Dániel a Műszaki Egyetem hallgatója volt, amikor "kalákázni,", közös munkára hívta meg. Így alakult meg a Kaláka együttes, ahol Vilmos kezdetben csellózott, emellett gitáron, charangón (dél-amerikai húros hangszer), kobozon és dorombon játszik - egyebek között. 1969 decemberében léptek először közönség elé a Bem rakparti Művelődési Ház Tolcsvay-klubjában, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Arany János és Petőfi Sándor megzenésített verseit adták elő. Legnagyobb meglepetésükre annyira népszerűek lettek, hogy az egyetemi klubok kézről kézre adták őket. 1973-ban a Marczibányi Téri Művelődési Központban kaptak helyet, ahová azóta is rendszeresen visszajárnak.

Gryllus Vilmos mindig is szeretett volna valami mást is csinálni, ez a más lett az a gyermekszínház, amelyet Levente Péterrel és Döbrentey Ildikóval hozott létre. A rádióban a Ki kopog című műsorban szerepeltek, majd következett az új műfajt teremtő kacagó koncert, a következő állomás a Magyar Televízió Égből pottyant mesék sorozata volt, amelynek zenéjét ő írta. Húsz éve indította útjára a gyermekeknek - illetve családoknak - szánt Gryllus Vilmos Daloskönyve szériát, a Duna Televízióban rövid ideig futott a Varázsló sorozat. Bátyjával is készített közös munkákat, mint például a jiddis népzenei album vagy az egyházzenei vonatkozású munkák, a Hegyi beszéd és a Tizenöt zsoltár. Önálló lemezeinek derűs, fülbemászó dallamai mesés világba repítik a kicsinyeket, koncertjein a gyerekeket bevonja a közös zenélésbe, turnéi során más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszik. Dalaiban fontosnak tartaja, hogy énekelni valót adjon a gyerekeknek, ami úgy tűnik sikerült, mert néhány dala tankönyvekbe is bekerült.

A Kaláka együttesbe 1996-ban tért vissza, bár ahogy ők mondják, soha nem hagyta ott a többieket, csak egyes időszakokban nem lépett fel velük. A Gryllus testvérek, Radványi Balázs és Becze Gábor alkotta Kaláka igazi utazó zenekar, a legváltozatosabb helyszíneken léptek fel, volt olyan időszak, amikor évente 400 koncertet is adtak. Generációk köszönhetik nekik a verssel való első találkozásukat. Zenéjük sokszínű, mindenbe belekóstoltak és mindent saját képükre formáltak. Több mint ezerháromszáz dalt írtak, harminc lemezük jelent meg, az ő nevükhöz fűződik az immár száz epizódból álló Magyar népmesék, a Magyar mondák, Mesék Mátyás királyról sorozatok zenéje.

A Kaláka 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben Magyar Örökség Díjat, filmzenéiért 2019-ben a XV. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életműdíjat kapott. Az együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileumán Kossuth-díjat vehetett át, a kitüntetést tavaly másodszor is megkapták (ők az egyetlen kétszeres Kossuth-díjas együttes), a Gryllus fivérek két héttel később a legjobb keresztény szellemiségű előadóknak járó Szikra-díjat is megkapták életművükért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ