Tolcsvay Béla 75 éves
Dátum: 2021. november 5., péntek, 6:52

November 6-án lesz 75 éves Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró, a Tolcsvay Trió alapítója és vezetője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Szülei a második világháborúban, a főváros ostroma idején ismerkedtek meg. A család a Várnegyedben élt, itt nőtt fel Béla is négy évvel fiatalabb öccsével, Lászlóval. Apjuk, Tolcsvay Nagy Béla zenetanár volt, a családban mindennapos volt a muzsika, Béla hatéves korától csellistának készült. A komolyzenével a Beatles és az angolszász beatzene hatására hagyott fel, 12 húros gitárra váltott, amelyet autodidaktaként tanult meg pengetni.

1964-től a Strangers és a Wanderers együttesben játszott, az ausztrál Seekerst hallva döbbent rá, hogy ez az akusztikus, népzenei gyökerű muzsika az ő igazi világa. 1967-ben öccsével és Balázs Gábor bőgőssel megalakították a magyar népzene harmóniavilágát idéző, folk-beat stílusú Tolcsvay Triót. Az együttesben a fivérek gitároztak és énekeltek, első saját számuk a Ne menj el volt, színpadra a Szentháromság téri Várklubban, a már nagyon népszerű Illés együttes hétvégi koncertjein a szünetekben léphettek. Szerették, amit csináltak, egyáltalán nem a pénz hajtotta őket, akkor még nem is gondoltak arra, hogy ebből éljenek meg.

A Magyar Televízió Ki mit tud? elnevezésű tehetségkutató versenyén 1968-ban megnyerték kategóriájukat, ami egy csapásra ismertté tette nevüket. A testvérek 1970 végén létrehozták a Tolcsvayék és a Trió formációt, amelyben már elektromos hangszerek és dob is szerephez jutottak. 1972-ben jelent meg egyetlen önálló albumuk, amelyen a három akkor legnépszerűbb énekesnő, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta is énekelt, a Boldogtalan vándor, a Lá-di-dá, a Ne sírj kedvesem és a Szeretni kéne című daluk sláger lett. 1972-től Koncz Zsuzsával és az Illés együttessel KITT-egylet néven léptek fel, Tolcsvay Béla 1973-ban az egyik szervezője volt az első magyar popfesztiválnak Miskolcon.

Bélát 1973 végén hívták az Illés felbomlása után szerveződő Fonográf együttesbe, de nem lépett be a Szörényi-Bródy szerzőpárosra alapozott zenekarba, László öccse viszont igent mondott. Ez roppant megviselte, majdnem felhagyott a zenéléssel, a testvérek viszonya évekre megromlott.

1974-ben egy erdélyi kiránduláson a Gyimesekben találkozott a további életútját meghatározó muzsikával, amelyből új ihletet merített. Újjáalakította a Tolcsvay Triót, közreműködött Latinovits Zoltán előadóestjein. A "színészkirály" őt szemelte ki az általa létrehozni kívánt Művész Színház zenei vezetőjének, de Latinovits váratlan halála miatt a terv meghiúsult. Tolcsvay Béla 1976 és 1978 között az Agria Játékszín zenei vezetője volt, verseket zenésített meg Kútvölgyi Erzsébet Ady-estjeihez, dalokat komponált a Bojtorján együttesnek. A Trió 1979 novemberében feloszlott, a Tolcsvay-testvérek megalakították a Tolcsvay-együttest. A ma is fennálló újabb Trió az 1990-es évek közepén állt össze, szólógitárosa Egri László, basszusgitárosa Czipó Tibor, a dalok szövegét és zenéjét is Tolcsvay Béla írja, aki egyedül, énekmondóként is fellép.

Testvére zenéjére ő írta az 1987-ben bemutatott nagy sikerű rockoratórium, a Magyar mise verseit. 1992 és 1999 között alkotta a népzenei gyökerű Szép szerelmem, Magyarország című trilógiát (Napfényfia, Rijjadóleány, Csillaglánc), 2011-ben mutatták be Az égig érő fa című táncos mesejátékát, amelyet Béres Melindával közösen hozott létre, 2015-ben volt az Aranyfényű asszony című népi szertartásjátékának premierje.

A Fejér megyei Pázmándon élő művész, aki munkásságát a hitéből fakadó szolgálatnak tekinti, sokat tett a magyar hagyományvilág mérhetetlen gazdagságának közvetítéséért, hitvallása szerint "gyökér nélkül nincs lombja a fának". Pályafutása során számos klubot alapított, a többi között 1981-ben a Pomázi-Tolcsvay Tanyát, 1994-ben Budapesten a Hunyadi Klubot, 1998-ban a Thököly Klubot, 2009-ben a ma is aktív Tolcsvay Klubot.

Munkássága elismeréseként 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjban részesült rendkívül népszerű, az ősi magyar kultúra hagyományaiból és tradicionális hitvilágából építkező, egyedi stílusú és sokoldalú dalszerzői, előadóművészi pályája elismeréseként. 2019-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át.

A művész Legyen úgy, mint régen volt! címmel 2004-ben megjelent interjúkötetében személyes dolgokról, a valláshoz, élethez való viszonyáról vallott, az életútjáról írott könyv Megnyittatott... Misztikus életrajz az Ég Ígérő Fa nyomában címmel látott napvilágot 2012-ben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ