Hat koncertet kínál a pénteken kezdődő Rising Stars a Müpában
Dátum: 2021. november 16., kedd, 10:01

Hat koncerttel várja a közönséget péntektől vasárnapig az Európai Koncerttermek Szervezete (ECHO) által létrehozott Rising Stars sorozat a budapesti Müpában.

A fesztiválon Sanghajban alapított, de ma már Bécsben működő vonósnégyest, svéd hegedűst, katalán szaxofonkvartettet, brit kürtöst, Elton Johnnal is fellépő brit zongoristát és holland csodafurulyást hallhatnak az érdeklődők. A megszólaló művek spektrumát a klasszikus repertoár mellett új művek is gazdagítják - közölte a Müpa hétfőn az MTI-vel.

A fesztivál nyitókoncertjét adó Simply Quartet a legígéretesebb fiatal vonósnégyesek egyike. A ma már bécsi székhellyel működő formáció Sanghajban alakult, tagjai onnan kerültek az osztrák fővárosba, hogy felfedezzék maguknak a kvartettjáték lényegét és eredetét.

Szintén az első fesztiválnapon lép fel Johan Dalene húszéves svéd-norvég muzsikus, aki Svédország vezető zenekaraival játszott a legfontosabb hangversenytermekben hazájában és külföldön. Kamarapartnere Nicola Eimer brit zongoraművész, aki a szólistakarrier mellett elkötelezett kamarazenész is.

Szombaton elsőként a katalán szaxofonkvartett, a Kebyart Ensemble lép fel. Mind a négy ifjú tehetség szenvedélyes kamarazenész, Rising Stars-programjuk az emlékek, az emlékezés témája köré épül.

Szintén a fesztivál második napján lép fel Ben Goldscheider londoni születésű kürtművész is, aki tavaly fejezte be tanulmányait a berlini Barenboim-Said Akadémián. Kamarapartnere Giuseppe Guarrera olasz zongoraművész, akivel öt éve, közös akadémiai hallgatói időszakuk óta muzsikálnak együtt.

A nottinghami Kanneh-Mason család az egyik leghíresebb brit muzsikusfamília, mind a hét gyermek játszik valamilyen hangszeren. A fesztivál harmadik napján elsőként koncertet adó Isata Kanneh-Mason hatévesen döntötte el, hogy zongorista lesz. A zongoraművész korábban ösztöndíjat kapott Elton Johntól, akivel 2013-ban alkalma volt együtt koncertezni.

A Rising Stars programját vasárnap a még csak huszonkét esztendős, ám már jelentős karriert maga mögött tudó - és Budapesten második alkalommal fellépő - holland furulyaművész, Lucie Horsch zárja. Koncertjének különlegessége, hogy a Rising Stars-turnén kizárólag Budapesten játszik el két művet az általa nagyon kedvelt Kurtág Györgytől, valamint a Bartók Konzervatóriumban is tanult finn zeneszerző, Lotta Wennakoski egy műve is elhangzik. Kamarapartnere a csembalónál Max Volbers lesz.

A Rising Stars-művészek legtöbbször egy-egy számukra komponált kortárs művet is eljátszanak, a Müpa tehát számos magyarországi bemutató és ősbemutató helyszíne is lesz a hétvégén.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ