Kezdődik a Virtuózok V4+ a Duna Televízión
Dátum: 2021. november 18., csütörtök, 10:06

November 19-én visszatér a Virtuózok V4+ a Duna Televízióban. Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor második alkalommal valósul meg nemzetközi színtéren - tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t.

Péntek esténként 20 óra 35-perctől öt adásban öt nemzet ígéretes növendékeit mutatja be a Virtuózok V4+. A visegrádi négyekhez idén Horvátország csatlakozott.

Mint írták, a műsor és mentorprogram célja, hogy ne csak a résztvevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúrát is népszerűsítse. A hazai tehetségek két magyar válogató adásban mutatkoznak be, közülük a zsűri által kiválasztott két-két fiatal már a két nemzetközi elődöntőben mérettetik meg, a döntőben minden országból két előadóval találkozhat újra a közönség.

A közlemény felidézi, hogy Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója korábban hangsúlyozta: a közmédia részvétele a produkcióban misszió. A klasszikus zene megismertetése közszolgálati feladat, hiszen a kultúra az egyik legfontosabb közvetítő nyelv és értékteremtő eszköz. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően akár 70 millió ember ismerheti meg Magyarország és a régió gazdag zenei hagyományait, sokan talán éppen a műsor által kedvelik meg ezt a műfajt.

A magyar válogató adásokban műsorvezetőként visszatér Bősze Ádám zenetörténész. A zsűriben a hazai komolyzenei élet elismert képviselői foglalnak helyet: Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán; Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező; Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész; Bogányi Gergely, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész; Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

A nemzetközi zsűriben ül Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és Hauser horvát csellóművész a döntőben, míg a magyar zsűritag Miklósa Erika lesz. Az egyszemélyes szuperzsűri szerepét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be.

A nemzetközi adások két házigazdája ebben az évadban is Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető és Thomas Gottschalk német műsorvezető.

A Virtuózok Magyarország legnagyobb komolyzenei tehetségkutatója. Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere kiemelte: egyik legfontosabb céljuk a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„Mit nem adunk föl, azt sohasem veszítettük el."
Friedrich Schiller
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ