A Zeneakadémián ad koncertet Fenyő László és az Anima Musicae Kamarazenekar
Dátum: 2021. november 24., szerda, 17:04

Telemann, Sallinen, Csajkovszkij és Schönberg darabjaiból ad koncertet Fenyő László csellóművész és az Anima Musicae Kamarazenekar november 30-án a Zeneakadémia Nagytermében.

"Illúziók, szerelmek, halhatatlan idealisták elevenednek meg az Anima Musicae Kamarazenekar november 30-i koncertjén, melynek visszatérő témája az éjszaka zenéje. Az est szólistája Fenyő László, aki lélegzetelállító technikájával, felkavaró energiájával, zenei alázatával napjaink legnagyobb csellóművészeinek egyike" - közölte az MTI-vel szerdán az Anima Musicae.

A kamarazenekar Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű romantikus melódiái, a Pezzo Capriccioso és a Nocturne mellett egy kortárs művet is műsorára tűz: a finn Aulis Sallinen kortárs technikákat is ötvöző, dallamos művei közül az egyik legjátszottabb a szólócsellóra és vonószenekarra komponált Kamarazene III, azaz a felcsendülő, Don Juant és Don Quijotét megidéző táncsorozat (The Nocturnal Dances of Don Juanquixote) - emlékeztet a közlemény.

Szintén Don Quijotét - és Cervantes regényének főbb alakjait - jeleníti meg a barokk kor egyik legtermékenyebb és legsikeresebb szerzője, Georg Philipp Telemann műve, a Don Quixote szvit. A nyolc tételből álló programzene többek között a szélmalomharcot, az imádott Dulcinea iránti szerelmes sóhajokat és Sancho Panzát eleveníti fel.

Az est zárásaként újabb irodalmi ihletésű mű csendül fel: Schönberg egyik leghíresebb fiatalkori alkotása, a Megdicsőült éj vonószenekari változata.

Mint a közlemény emlékeztet, Fenyő László 1975-ben született Debrecenben. Tizenhárom évesen, az országos zeneiskolai gordonkaverseny győzteseként került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, Mező László professzorhoz, a Bartók Kvartett csellistájához.

Később a Lübecki Zeneművészeti Főiskolán David Geringas növendékeként diplomázott. 2001-ben Németország egyik legjobb együtteséhez, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött. 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, és szinte mindig dobogós helyezést ért el, 1998-ban győzelmet aratott a Magyar Rádió Országos Gordonkaversenyén, 2004-ben pedig megnyerte az egyik legrangosabb megmérettetést, a Pablo Casals Nemzetközi Gondonkaversenyt.

"Lehengerlő technikája, érzelemdús játéka, végtelen zenei alázata minden fellépését ünnepi alkalommá varázsolja" - méltatja a csellistát az Anima Musicae közleménye.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ