Kevésbé ismert kompozíciókat ígér a Zeneakadémia 2022-es műsora
Dátum: 2021. december 7., kedd, 20:27

Kevésbé ismert kompozíciókat és szokatlan hangszerpárosításokat is kínálnak a Zeneakadémia 2022-es hangversenyei.

A Zeneakadémia jövő évi, világsztárokat és ritkán hallható műveket is felvonultató koncertjeire megkezdődött a jegyértékesítés, az egyes sorozatok több hangversenyére belépőt váltók pedig jelentős árengedményhez jutnak - közölte a Zeneakadémia pénteken az MTI-vel.

A neves magyar és külföldi zenészek hangversenyei kevésbé ismert kompozíciókat és szokatlan hangszerpárosításokat is kínálnak. Az intézmény saját szervezésű koncertjei hagyományosan a kamaramuzsikára és a különleges műsor-összeállításra fókuszálnak, tematikus csoportosításban - idézi a közlemény Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója szavait.

A Kamarazene Nagyteremre 2022 tavasz elnevezésű sorozatban ismét vendég lesz Joshua Bell hegedűművész, az öt kiemelkedő szólista alkotta Les Vents Français koncertje mellett fellép Jean-Guihen Queyras csellóművész és Alexandre Tharaud zongoraművész is.

A Négyszer négyes plusz egy 2022 című sorozat világhírű vonós kvartetteket neves szólistákkal kiegészülve mutat be, tavasszal Kirill Gerstein zongoraművész és a Hagen Quartet, valamint Várjon Dénes zongoraművész és a Gringolc Quartet ad koncertet.

A zongora kétszer 2022 nevű sorozat kétzongorás és négykezes műveket állít középpontba, a Solti termi zongorasorozat új kiadásában tavasszal Fülei Balázs a nagy kihívást jelentő utolsó Beethoven-szonátákat, Jean Rondeau francia csembalóművész pedig Bach Goldberg-variációit játssza.

A Kamarazene karnyújtásnyira 2022 tavasz című sorozatban fellép mások mellett Nicola Benedetti Grammy-díjas hegedűművész, Fejérvári Zsolt nagybőgőművész partnere Báll Dávid zongoraművész lesz, Haffner Eszter, Bársony Péter és Rohmann Ditta hegedű-brácsa-cselló formációja többek közt Eötvös Péter vonóstriójának hazai premierjével mutatkozik be.

A Zenekar a központban 2022 tavasz elnevezésű sorozat ezúttal a barokk muzsikára fókuszál, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a francia Leclair operaritkaságát mutatja be, az Aura Musicale együttes és a zeneakadémistákból álló Alma Mater Kórus Monteverdi ritkán megszólaltatott Vesperását tűzi műsorára.

A zenekar koncertmesterei sorozatban Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf dirigensként és szólistaként is fellép, az Orgona a központban sorozatban Jan Dolezel cseh, Hans-Ola Ericsson svéd és Karosi Bálint magyar orgonaművészek ritkán hallott műveket is megszólaltatnak a Nagyterem rekonstruált Voit-orgonáján.

A Jazz itt! 2022 tavasz című sorozatban igazi ínyencségnek ígérkezik Kenny Barron és Dado Moroni duója, valamint Snétberger Ferenc új formációja, Jesper Bodilsen és Morten Lund dán muzsikusokkal.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája tavasszal a zenei felfedezőket állítja középpontba Monteverdi, Beethoven, Schubert és Schönberg alakján keresztül.

A korábban meghirdetett és most folytatódó sorozatok részeként érkezik 2022 első felében például Martin Fröst és a Svéd Kamarazenekar, valamint Antje Weithaas, Marie-Elisabeth Hecker és Martin Helmchen hegedű-cselló-zongora triója.

Folytatódnak a Régi Zeneakadémián megrendezett, főként fiatalokat bemutató koncertek is. Ezek sorába tartozik a ritka összeállítást bemutató Duo Sera 10, Seleljo Erzsébet szaxofonművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertje.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ