A Kongresszusi Központban adja karácsonyi koncertjét a Fesztiválzenekar
Dátum: 2021. december 15., szerda, 5:57

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban adja karácsonyi Titokkoncertjét december 26-án, a helyszínt a koncertre arénaszerűen átrendezik.

Egy lemezfelvétel alkalmával fedezték fel a Budapest Kongresszusi Központ csodálatos hangzását, amikor nem a színpadra, hanem a terem közepébe ültették a zenekart - mondta el Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója keddi online sajtótájékoztatóján.

Az akusztika a zenekart körülvevő, arénaszerű elrendezésnek köszönhető, amely egyúttal meghittebb hangulatot is eredményez, hiszen a zenészek nemcsak az első sorokhoz, hanem mindenkihez közelebb lesznek. Az új nézőtér a zenekar karácsonyi koncertjén mutatkozik be.

A december 26-i Titokkoncert új nézőterén csaknem 300 néző a színpadról, további 250 a zenekar melletti székekről, 1100-an pedig a Kongresszusi Központ széksoraiból élvezhetik a koncertet, mintegy 50 zenerajongó a muzsikusok között elhelyezett babzsákokról hallhatja az új elrendezésnek köszönhető akusztikát.

A Fesztiválzenekar több alkalommal adott már Titokkoncertet, amelynek műsorát minden alkalommal csak a hangversenyen, az adott darab előtt jelenti be Fischer Iván.

A BFZ turnéin a zenekar rendre tapasztalja egy-egy terem akusztikai különbségeit, és hogy mennyit számítanak a tökéletes hangzásban az építészeti adottságok mellett a berendezés és egyéb eszközök, mint például a hangvetők vagy a fal- és padlóburkolatok. A körbeültetés külföldön számos helyen kiválóan működik, például a Philharmonie Berlin, a hamburgi Elbphilharmonie vagy a Los Angeles-i Walt Disney Hall is többek között arénaszerű elrendezésének köszönheti kiváló hangzását. A Budapest Kongresszusi Központ tervezője, Finta József munkatársaival koncepciót készített a csaknem 40 éves épület arénaszerű átépítésére. Az átalakítással nemcsak Buda, hanem Magyarország is egy világszínvonalú koncertteremmel gazdagodhatna - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ