Balázs János és a Concerto Budapest ad hangversenyt a Zeneakadémián
Dátum: 2021. december 19., vasárnap, 19:23

A Cziffra György-emlékév ünnepi programjaként különleges műsorral készül a Concerto Budapest és Takács-Nagy Gábor karmester Balázs János zongoraművész szólójával december 29-én a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Grieg a-moll zongoraversenyét Mozart G-dúr szimfóniája és Beethoven Pastorale szimfóniája öleli körbe a Concerto Budapest előadásába - közölték a szervezők az MTI-vel.

Grieg zongoraversenye Cziffra György repertoárjának igen kedves tétele volt, legendás karmesterekkel, zenekarokkal készített felvételei örökítik meg az interpretáció érésének folyamatát. Akad ezek között olyan is, amelyet a történelem formált igazán megrendítő hangzóélménnyé: 1956 októberében Cziffra és Rozsnyai Zoltán karmester éppen az Állami Hangversenyzenekarral dolgozott a mű felvételén a Rottenbiller utcai stúdióban, amikor a forradalom híre betört a hangszigetelt falak mögé. A két művész azonnal a Sztálin-szoborhoz sietett, nem sokkal később pedig külhonba - írták a közleményben.

A koncertre jegyek kaphatók a cziffra100.com weboldalon.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ