Megnyílt a jelentkezés a 2022-es Bartók Világverseny zeneszerző fordulójára
Dátum: 2022. január 8., szombat, 8:21

Megnyílt a jelentkezés a 2022-es Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára, a zsűri elnöke John Corigliano Oscar-díjas komponista lesz.

A hatéves ciklusokban megvalósuló, 10 ezer euró (mintegy 3,5 millió forint) összdíjazású Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára 40 év alatti komponisták jelentkezhetnek augusztus 23-ig hegedű-zongora duóra írt művekkel - közölte a Zeneakadémia pénteken az MTI-vel.

A részletes versenykiírás a bartokworldcompetition.hu portál címlapjáról már elérhető.

A nyertes kompozíciók első alkalommal 2022. november 26-án, a díjkiosztó gálakoncerten hangzanak majd el a Zeneakadémia Solti termében.

A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, a hegedűsök 2023-as megmérettetésére.

Az előválogató testületben Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a zeneszerzői fordulók művészeti vezetője mellett az intézmény neves tanárai ülnek majd.

Az általuk továbbjuttatott művekről rangos nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagja lesz Unszuk Csin Németországban élő dél-koreai komponista, Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem professzora, Fekete Gyula, Baráti Kristóf hegedűművész, valamint az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium tanára.

A nemzetközi zsűrit John Corigliano világhírű amerikai komponista vezeti majd. Az ötszörös Grammy-díjas alkotó A vörös hegedű (The Red Violin) című Francois Girard-film zenéjéért 1999-ben Oscar-díjat vehetett át, az anyagból néhány évvel később hegedűversenyt is írt. Műveinek száma meghaladja a százat, köztük van három szimfónia, nyolc versenymű, valamint a Metropolitan Opera megbízásából készült The Ghosts of Versailles (Versailles kísértetei) című opera. Ehhez kiindulópontja Beaumarchais színműve, a Figaro-trilógia harmadik darabja, A bűnös anya volt. A zeneszerző számos kórus-, kamara-, dal- és szimfonikus művet is jegyez, emellett a Juilliard School tanára és a City University of New York részeként működő Lehman College professzora.

A Bartók Világverseny sajátossága, hogy a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira, a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években.

A verseny Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök megmérettetésével. A hangszeres versenyek közötti páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ