Születésnapi Hobo-koncert a Sportarénában
Dátum: 2022. január 30., vasárnap, 7:24

Nagyszabású koncerttel ünnepli 77. születésnapját Hobo (Földes László) február 13-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Az est címe - Térdig a sz_rban, fülig a szeretetben - megegyezik hamarosan megjelenő önéletrajzi könyve és a benne lévő két album címével - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, Hobo a koncerten, a könyvben és a lemezeken is élete olyan pillanataiba enged bepillantást, amelyek eddig nem voltak ismertek.

Az előadó, szövegírő eddigi pályafutása során több mint hatezer fellépésen van túl, készített ötvenkét albumot, megjelentetett tíz könyvet, írt hat színpadi művet (Vadászat; Csattanuga csucsu, Ballada a két sebzett hattyúról; Circus Hungaricus; Hé, Magyar Joe!; A Gulag virágai), hat monodrámát (Lombardozzi, I love you Budapest, Csavargók tízparancsolata, Circus Hungaricus, Halj meg és nagy leszel, Hobo a Gulagon), szerepelt filmekben (köztük a Kopaszkutyában), színházi előadásokat hozott tető alá József Attila, Ady Endre, Csokonai Vitéz Mihály, Eörsi István, Pilinszky János, Faludy György, valamint Francois Villon, Allen Ginsberg, Jim Morrison, Bob Dylan, Vlagyimir Viszockij műveiből.

Hobo számos rendezővel dolgozott együtt, köztük volt Ascher Tamás, Jordán Tamás, Csiszár Imre, Szikora János, Kiss Csaba, Vidnyánszky Attila, Szomjas György, Magyar Dezső, Bódy Gábor és Székely Orsolya. Többször játszott együtt és közös lemezt is készített Allen Ginsberg amerikai költővel. Fellépett 1988-ban a Human Rights világturnén a Népstadionban, ahol Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Youssou N Dour és Tracy Chapman társaságában énekelt, 1995-ben pedig a Rolling Stones előtt lépett színpadra Budapesten.

Lefordította és előadta Muddy Waters, Willie Dixon, a Doors, a Rolling Stones, a Cream, Jimi Hendrix, a Who, a Led Zeppelin, a Fleetwood Mac, az Animals, a Jethro Tull, Tom Waits, a King Crimson, a Gun, a Kinks dalait, játszotta a Kex és Cseh Tamás számait, szövegeket írt az Olympiának, a Korálnak, a Kexnek, a P. Mobilnak, a P. Boxnak, a Gépfolklórnak és Deák Bill Gyulának.

A Hobo Blues Band mellett dolgozott mások mellett Presser Gáborral, Tomsits Rudolffal, Márta Istvánnal, Fekete-Kovács Kornéllal, Madarász Gáborral, Ferenczi Györggyel, Tony Lakatossal, Dés Lászlóval, Szirtes Edina Mókussal, Verebes Ernővel és Szakcsi Lakatos Bélával.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ