Kovács Gergely ad zongoraestet a Zeneakadémián
Dátum: 2022. február 3., csütörtök, 6:34

Kovács Gergely, a 2021-es Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik helyzettje és közönségdíjasa lép fel pénteken az MVM Koncertek Zeneakadémia-bérletének idei első hangversenyén.

A koncerten Maurice Ravel Miroirs, Liszt Ferenc Spanyol rapszódia, Alexander Szkrjabin 2. gisz-moll szonáta és Szergej Rahmanyinov b-moll szonáta című műve hangzik el - közölték a szervezők az MTI-vel.

Kovács Gergely ezúttal egy tőle nem megszokott repertoárt tűzött programjára. Ravel élete egyik legnehezebb szakaszában írt öttételes műve a Miroirs, amely egy-egy látvány tökéletes megfestése a zenén keresztül. Liszt Spanyol rapszódiája erre reflektál, hiszen Ravel is a spanyol zene csodálója volt, ez a Miroirs-ban is fellelhető az Alborada del Gracioso tételben. Szkrjabin Szonáta-fantáziája a szerző első, Chopin hatását tükröző korszakában született.

A koncert második felében az orosz vonalat folytatva Rahmanyinov második szonátájának első verziója hangzik el, amelyet a szerző 1913-ban vetett papírra. Bár a darab bemutatója nagy sikert aratott, Rahmanyinov 18 évvel később átdolgozta, mert úgy gondolta, túlzásba esett, és egy egyszerűbb verzió került ki a keze alól. Azonban a két verziót összehasonlítva kiderül, hogy az első sokkal eredetibb és érzelemdúsabb, rendkívüli technikai nehézségei ellenére is sokkal többen tűzik műsorukra a zongoristák közül.

"Olyan kompozíciókat válogattam össze, amelyeket évekkel ezelőtt már volt alkalmam előadni, viszont kifejezetten rossz élmények fűződnek hozzájuk. Volt, hogy versenyekről estem ki velük, illetve nem voltam elégedett az előadásukkal. Úgy éreztem, hogy sok idő elteltével eljött az ideje, hogy megváltoztassam ezeket az emlékeket, és összeraktam egy válogatott sorrendbe eme darabokat, amelyek mind a szívem csücskei" - idézi a közlemény Kovács Gergely szavait.

Az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat Zeneakadémia-bérletében Berecz Mihály, Palojtay János és Balázs János szólóestjeit hallgathatják meg az érdeklődők 2022-ben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ