A Cimbaliband új lemezét, a Szabadont mutatja be a Fonóban
Dátum: 2022. február 16., szerda, 7:31

Február 18-án a Fonó Budai Zeneházban mutatja be Szabadon című új lemezét a Cimbaliband.

Unger Balázs és zenekara ezúttal a magyar népzene dialektusai köré építette fel az albumot: a Dunántúl, a Felföld, az Alföld, Erdély és Moldva adta a kiindulópontot - szerepel az anyagot gondozó Fonó által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A lemezen elhangzó szerzemények izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat, különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. Természetesen fonódik össze az autentikus népzene és a kortárs alkotás iránti igény és tudás.

A zenekarvezető cimbalmos 1998-ban egy csángó táncházban ismerkedett meg Dresch Mihály fúvóssal, a hazai ethno-dzsessz kiemelkedő alakjával, aki a zenekarába invitálta és két éven át együtt muzsikáltak a Dresch Quartetben. Az improvizáció nemcsak Unger Balázsnál, hanem a Cimbaliband hegedűsénél, Solymosi Máténál is régóta kiemelkedő fontosságú, ő a I. Nemzetközi Roby Lakatos Hegedű Improvizációs verseny különdíját nyerte el a legjobb népzenei improvizációért.

A Szabadon című lemez anyagát karakteres férfi énekhangok erősítik két vokalista közreműködésével. Ez az első Cimbaliband lemez, amelyen nem szerepel női énekhang. A cimbalom természetesen most is főszerepet játszik, kiegészülve a hegedűszólókkal; Unger Balázs egy egyedi gyártású, Horváth Gábor cimbalomkészítő mester, restaurátor által készített modellen játszott. Sára Dóra grafikus minden dalhoz illusztrációt készített, ezek a CD füzet-mellékletében találhatóak. Valamennyi dalhoz videoklip is társul, ezeket Todoroff Lázár és stábja rögzítette háztetőkön, kastélyban, erkélyeken a pandémia alatt.

A Cimbalibandben Unger Balázs (cimbalom, ének, zeneszerző) és Solymosi Máté (hegedű) mellett Babos Lőrinc (dob, ütőhangszerek, vokál), Tóth Gergely (nagybőgő) és Varga Kornél (gitár, vokál) játszik. A lemezen és a lemezbemutató koncerten közreműködik Bede Péter (szaxofon), valamint Agatics Krunoszláv Kico (harmonika).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Aforizmák
„ Istenem, szabadíts meg a barátaimtól! Ellenségeimmel magam is elbánok majd."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ