Folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok Lukács-bérlete a Pesti Vigadóban
Dátum: 2022. március 3., csütörtök, 6:27

Haydn D-dúrban címmel folytatódik csütörtökön a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács-bérlete a Pesti Vigadóban.

A hangversenyen Joseph Haydn D-dúrban komponált két kései szimfóniája és zongoraversenye mellett Petrovics Emil I. kantátája hangzik el Hontvári Gábor vezényletével. Az esten közreműködik Boros Mihály (zongora) és Pasztircsák Polina szoprán - közölte a zenekar az MTI-vel.

A szimfónia Haydn talán legfontosabb műfaja volt, amelyben 104 művet alkotott. Versenyművet kevesebbet írt, de stílusa e keretek között is szuverén, közlékeny, felszabadult, amit a D-dúr zongoraversenyt hallgatva főként a briliáns és közkedvelt Rondo all Ungarese finálé hallgatásakor érzékelünkv- olvasható a közleményben.

A műsorban egy néhány éve elhunyt 20. századi zeneszerző műve is helyet kapott, az I. kantátát Petrovics Emil (1930-2011) huszonhét évesen, még főiskolai hallgató korában, 1956-ban írta a román Mihail Eminescu Egyedül az erdőben című versére.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ