Fenyő László csellóművész lép fel az Anima Musicae Kamarazenekarral a BMC-ben
Dátum: 2022. március 15., kedd, 12:33

Fenyő László csellóművész közreműködésével rendezik meg az Anima Musicae Kamarazenekar A mélység hangja című koncertjét március 18-án a Budapest Music Centerben (BMC). A csaknem kétórás zenei program az olasz zeneművek köré épül - közölték a szervezők az MTI-vel.

Fenyő László, a népszerű csellóművész biztos stílusérzékének és szokatlanul széles repertoárjának köszönhetően különböző nemzetközi versenyeken ért el kimagasló helyezést. A csellisták világelitjéhez tartozó művész néhány éve már tanítással is foglalkozik és számos mesterkurzust is ad - olvasható a közleményben.

Mint írják, Fenyő László szinte valamennyi magyar zenekarral és karmesterrel dolgozott már együtt. Érdekesség, hogy a Liszt-díjas művész egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

A tájékoztatás szerint a március 18-i esten az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen invitálják a közönséget az olasz klasszikus zene világába. A koncerten Carlo Gesualdo és Luciano Berio szerzeményei is felcsendülnek. Gesualdo Venosa hercegeként drámai alaknak számított. A legmagasabb rangú arisztokrata volt, emellett ragyogó tehetségű, újító szellemű zeneszerző, virtuóz lantművész. Fékezhetetlen emóciói azonban árnyoldalát is megmutatták, hűtlen feleségét meggyilkolta, és végül megbomlott elméjű, űzött, tragikus zseniként ért véget élete.

Zenéje stílusát tekintve szokatlan a tonalitás hirtelen változásaiban, harmóniájában és érzelmi intenzitásában. A Moro, lasso, al mio duolo című szerzemény ennek ékes példája. A műsorban elhangzik két, Gesualdo művészetére reflektáló kortárs mű is: Eric Nathan Omaggio a Gesualdo és Enjott Schneider Fatal Harmonies című kompozíciója Fenyő László különleges gordonkajátékával - olvasható a közleményben.

Luciano Berio a 20. század egyik legnagyobb hatású alkotója, akinek műveit ritkán hallhatja a hazai közönség. Az esten az 1995-ben komponált Notturno csendül fel, mely a szerző egyik ikonikus alkotása. A műsorban Giovanni Sollima két szóló csellóra és vonósokra írt zeneműve is elhangzik. Zeneszerzőként Sollima hatása széles skálán mozog, átveszi a jazzt és a rockot, valamint a mediterrán térség különböző etnikai hagyományait - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ