Fiatal tehetségek lépnek színpadra a Pannon Filharmonikusokkal a pécsi Kodály Központban
Dátum: 2022. április 7., csütörtök, 17:16

Fiatal tehetségek muzsikálnak a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) és az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjának keretében a pécsi Kodály Központban csütörtökön - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A PFZ közleményében azt írták, hogy a zenekar immár harmadik éve működik együtt az alapítvánnyal, ennek keretében Joanna Natalia Slusarczyk karmester és Leonardo Marino zeneszerző mutatkozik be közös produkciójával csütörtökön.

A koncerten a fiatal olasz zeneszerző csellóversenyének ősbemutatóján túl meghallgathatja a publikum Weiner Leó Karnevál-nyitányát, valamint a lengyel zeneirodalom egyik ékkövét, Karol Szymanowski grandiózus II. szimfóniáját.

Az alapítvány a 2018-2023-as periódusra hirdetett mentorprogramot fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek. A létrejött közös produkciójában a Pannon Filharmonikusokkal Rohmann Ditta csellóművész szólistaként működik közre.

Mint írják, a közös produkció kísérletező jellegű lesz, hiszen az előadáson a teljesebb, izgalmasabb hangzás elérése érdekében a PFZ ütőművésze cipőkefét és lengéscsillapító rugót is megszólaltat hangszerként előadásban.

A kommüniké szerint a koncert karmestere, Joanna Natalia Slusarczyk korábban az Európai Unió Első Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik, a London Classical Soloists Karmesterverseny első, idén márciusban pedig a párizsi La Maestra nemzetközi karmesterverseny második helyezését érte el és rezidens karmestere a Sziléziai Filharmonikus Zenekarnak.

A koncerten elhangzó ősbemutató a fiatal olasz zeneszerző, Leonardo Marino Csellóversenye, amelynek váratlan fordulatai, improvizációs elemei kihívás elé állítják a zenekart - írták.

A concertót játszó Rohmann Ditta neves csellóművész énekel is az előadás során. A művésznő az alkotás folyamatában is részt vett, mivel a szerző neki dedikálta a művet - olvasható a PFZ közleményében.

A koncertről és a jegyinformációkról a pfz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők részletesebben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ