Szabadtéri koncerttel köszönti az évadot a MÁV Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2022. május 9., hétfő, 15:42

Ingyenes szabadtéri koncerttel köszönti az új évadot a MÁV Szimfonikus Zenekar május 14-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében.

Az Open Day elnevezésű koncerten Suppé Könnyűlovasság nyitánya, Dukas A bűvészinas, Strauss A denevér nyitánya és Bizet Carmen szvitje hangzik el - mondta a szabadtéri koncertet is dirigáló Farkas Róbert, a zenekar vezető karmestere az évadot bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A 2022/2023-as évadban öt bérletes, két gyermekeknek szóló tematikus, egy fiataloknak szóló rendhagyó koncertsorozatot és több egyedi hangversenyt hirdetett meg a zenekar, amelyet Kobajasi Kenicsiró, a MÁV Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere május 20-án a Pesti Vigadóban, 26-án pedig a Zeneakadémián dirigál.

Kobajasi Kenicsiró a sajtótájékoztatón elmondta: 2024-ben lesz 50 éve annak, hogy megnyerte a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét, és a MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt.

Hozzátette: a zenekar tagjai és a zeneszerető közönség mindig örömmel fogadta. Kiemelte, hogy a 2024-es jubileumig teljes mértékben szeretné ellátni munkáját.

A zenekar nevében Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója köszöntötte Kobajasi Kenicsirót, és átadta a mester 80. születésnapjára készített egyedi herendi tálat, amelynek átadására a koronavírus-járvány miatt eddig nem volt alkalom.

Farkas Róbert vezető karmester kiemelte, hogy az új évad vezérfonala az olvasztótégelyként működő Bécs lesz, valamint a hozzá köthető zeneszerzők.

A vezényletével október 13-án a Zeneakadémián két Mozart-mű foglal keretbe egy Dubrovay László- és egy Eötvös Péter-darabot Várdai István csellóművész közreműködésével, november 5-én a nemzeti gyásznap alkalmából két Beethoven-alkotást szólaltatnak meg a Várkert Bazárban. Szintén novemberben Dragony Tímea művének ősbemutatója, valamint Grieg és Prokofjev szerepel műsoron a Müpában, a Zeneakadémián Beethoven Athén romjai nyitánya és Schubert IX. "Nagy" C-dúr szimfóniája között két Liszt-átirat hangzik el.

Kesselyák Gergely vezénylésével 2023. január 20-án Ribnyikov Gordonkaversenye és Bruckner IX. szimfóniája, január 27-én a tavaly elhunyt szlovák-cseh zeneszerző, Juraj Filas Requiem című művének magyarországi bemutatója hangzik el a Zeneakadémián.

Mahler és Csajkovszkij muzsikája várja a közönséget Elisabeth Leonskaja zongoraművész közreműködésével 2023 februárjában, márciusban pedig Brahms Gyászéneke és a Német requiem Pasztircsák Polina szoprán, Holger Falk bariton és a Nemzeti Énekkar előadásában.

Dupla előadásokkal folytatódnak a legkisebbeknek szóló Búgócsiga koncertek, az óvodások interaktív Zene-Tér-Kép zenei foglalkoztatói és a fiatalokat invitáló A Zene Showja című koncertsorozat.

Az évadban fellépő karmesterek között lesz mások mellett Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, Kovács János, Rajna Martin és Keller András.

Az Open Day koncert helyszínén kedvezménnyel lehet megvásárolni az új évad bérleteit, így a Szőke Tibor-mesterbérletet (Müpa), az Erdélyi Miklós-bérletet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós-bérletet (Zeneakadémia), a Festetics-bérletet (Festetics Palota), valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei bérletet (MNM).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ