Debrecenben rendezik meg az első Kodály Zoltán nemzetközi zenei versenyt
Dátum: 2022. június 17., péntek, 15:57

Tizenkilenc nemzet 38 versenyzője áll a zsűri és a közönség elé a 45 ezer eurós összdíjazású első Kodály Zoltán nemzetközi zenei versenyen, amely pénteken kezdődik Debrecenben - közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint a június 17-26. között zajló találkozó iránt kiugróan nagy a nemzetközi érdeklődés. A verseny valamennyi fordulója ingyenesen látogatható.

Az előválogatóra kétszáz videofelvétel érkezett, az élő fordulókat Debrecenben pedig 19 nemzet 38 versenyzője - 21 hegedűs, 7 brácsás és 10 csellista - kezdheti meg, Magyarországról összesen nyolcan indulnak - írták.

A szervezők közlése szerint mindhárom hangszer képviselői egy kategóriában versenyeznek, a zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe és hatot a döntőbe - mindegyik hangszerből legalább egyet.

A 45 ezer euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijének elnöke a magyar hegedűiskola egyik élő legendája, a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora lesz.

A zsűriben a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Vladimír Bukac (brácsa, Prága), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester.

A verseny nyitókoncertjét június 17-én 19 órától tartják a Debreceni Egyetem aulájában, a díjátadóval egybekötött gálakoncertet - amelyen a legjobb versenyzőket hallgathatják meg az érdeklődők - június 26-án 19 órától rendezik meg a debreceni Kölcsey Központban.

A verseny első fordulójában szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőkben a versenyzők egy-egy versenyművet adnak elő a Kodály Filharmonikusok szólistáiként - jelezték a szervezők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról... Én már 137-szer megtettem ezt".
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ