Hangversennyel ünnepel a KÓTA a Zeneakadémián
Dátum: 2022. június 17., péntek, 16:00

Nagyszabású hangversennyel ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége június 19-én vasárnap a Zeneakadémia Nagytermében.

A KÓTA titkárságának csütörtöki közleménye szerint a fél évszázados működést olyan koncerttel ünneplik, amely műsorában és szereplőinek körében is szimbolikus. Az estén külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekel, végül a vegyeskarok Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő.

Maga az évforduló valójában 2020-ban volt, de azt a járvány miatt nem tudták megtartani. A jelenlegi már a negyedik kitűzött időpont, így a fellépők és a közönség régóta várja, hogy megvalósulhasson a koncert - mutattak rá az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A fővárosi együttesekhez további öt énekkar csatlakozik az ország különböző pontjairól, a közös munka során az összkarok minden karnagy vezényletével énekelnek. Az egyes műsorrészeket a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálják fel.

A gyermekkarok sorában ott lesz a budapesti Hunyadi Nagykórus (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig) és a kecskeméti Miraculum Gyermekkórus (karigazgató: Durányik László); a nőikarokat a budapesti Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna), a szegedi Bartók Béla Nőikar (karigazgató: Valkai Dávid) és a budapesti Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria) képviseli, a férfikarok részéről a pécsi Bartók Béla Férfikar (karigazgató: Lakner Tamás), az ajkai Padragi Bányász Férfikórus (karigazgató: Kanyárné Grünvald Petra) és a szolnoki MÁV Férfikórus (karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin) érkezik; a vegyeskarok közül három fővárosi együttes, a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (karigazgató: Szűcs Dániel), a Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Szabó Sipos Máté) és a Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes) szerepel.

Mint írták, a KÓTA az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezet, amely 1970 óta az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. A magyar kulturális örökség megóvását, a kodályi magyar kóruskultúra megőrzését és továbbvitelét ifjúsági és felnőtt együttesei számára központi és regionális rendezvényeivel, szakmai és módszertani tanácsadással, többféle minősítési rendszerével, fesztiválok, konferenciák, továbbképzések szervezésével, kiadványok terjesztésével, szakmai információs központként pedig koordináló és menedzselő munkájával segíti.

A szervezet fontos célja a zenei anyanyelv ápolása, a kortárs zeneszerzők és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a jövő hangversenylátogató közönségének kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltésének elősegítése.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ