A Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének tagja lett a Bartók Világverseny
Dátum: 2022. július 5., kedd, 10:16

Taggá választották a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége közgyűlésén a Bartók Világversenyt, a Zeneakadémia hangszeres és zeneszerző megmérettetését - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a pandémia miatt 2019 óta először tartotta élőben közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions - WFIMC), amelynek több mint száztíz kiemelkedő rendezvény a tagja.

A Zeneakadémia eseményei közül a hatéves ciklusokban évente zajló Bartók Világverseny immár a második, amely bekerült e körbe, az intézmény Marton Éva Nemzetközi Énekversenyét 2019-ben választotta be a testület közgyűlése.

Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven zongoraverseny, a helsinki Sibelius hegedűverseny, a varsói Chopin zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, a texasi Van Cliburn zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud verseny, a pármai Arturo Toscanini karmesterverseny és az utrechti Liszt zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője vett részt a lengyelországi Bydgoszczban tartott közgyűlésen. A közleményben Csonka Andrást idézve azt írják: a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldások keresésére.

Mint kiemelte, a közgyűlésen méltatták a Zeneakadémia Bartók Világversenyének az elindulása óta eltelt 5 év alatt nyújtott teljesítményét, azt, hogy nemzetközi színtéren is láthatóvá vált, valamint hogy a budapesti intézmény magas színvonalon rendezi meg évről évre ezt a megmérettetést.

Ugyancsak élénk szakmai érdeklődés kísérte az eseményen a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amely idén szeptemberben ötödszörre várja a fiatal tehetségeket a Zeneakadémián - emelik ki a közleményben.

Mint írják, Csonka András a WFIMC elnökével, Peter Paul Kainrath-tal és főtitkárával, Florian Riemmel, valamint a delegáltakkal is beszélgetéseket folytatott a rendezvény lebonyolításának, népszerűsítésének szakmai kérdéseiről. Csonka András többek közt a helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny, a varsói Moniuszko verseny és a német ARD verseny képviselőivel tárgyalt, főként a pandémiás helyzetről, a Marton verseny menedzseléséről, a toborzási technikákról, a nagyközönséggel folytatott kommunikációról.

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektorát is idézik, aki úgy fogalmazott: a Bartók Világverseny taggá választása, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránti szakmai figyelem is bizonyítja az intézmény külföldi elismertségét, nemzetközi észrevehetőségét és az itt zajló világszínvonalú munkát.

A Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége honlapja szerint a szervezet magyar tagja még a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorozata, amelynek részeként rendezik meg például a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ