Az EJI az elmúlt fél évtized legmagasabb összegű jogdíját fizeti a zenészeknek
Dátum: 2022. július 13., szerda, 8:41

Az elmúlt fél évtized legmagasabb összegű jogdíját, összesen csaknem 1,6 milliárd forintot fizet ki hatvannégyezernél is több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

A zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett járandóságokat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást. Ezek összege az elmúlt öt évre visszatekintve az idén a legmagasabb - közölte az EJI hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a most lezárt jogdíjfelosztás során a legnagyobb összegű díjat az idén is magyar zenész kapta, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül idén hat volt magyar. Tendencia, hogy a kiemelt játszást elérő zenészek között egyre több a nő, idén a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő zenész közül négy nő.

A rádiós és televíziós játszások alapján az EJI 2022-ben csaknem 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki, csaknem 57 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás során több mint 400 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.

A legmagasabb kifizetett jogdíj megközelíti a hatmillió forintot, a tíz legmagasabb összegű jogdíj együttesen 38 millió forintot tesz ki. Az egy előadó részére kifizetett átlagos jogdíj összege némileg nőtt, idén megközelíti a 27 ezer forintot - emelik ki a közleményben.

A zenét felhasználó boltok és szálláshelyek adatai alapján az EJI az idén 46 ezer különböző hangfelvétel 115 millió elhangzását dolgozta fel. Volt olyan hangfelvétel, amelyet csak 2021-ben harmincötezernél is több alkalommal szólaltattak meg a különböző üzletek és szálláshelyek. Bár összességében az így felhasznált zenék között a magyar felvételek aránya még mindig szerény, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül négy volt magyar.

Az EJI az idén összesen csaknem harmincmillió forint jogdíjat osztott fel a meghosszabbított védelmi idejű, vagyis az ötven évnél régebbi hangfelvételek után. A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy két nemzetközi hátterű hangfelvétel-előállító sok év jogdíját utólag fizette meg 2022-ben. A jogdíjkezelő összesen 14 ezernél is több felvétel felhasználása után hatezer, ma már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt. Bár a legmagasabb kifizetett jogdíj megközelítette az egymillió forintot, az előadók többsége ezen a jogcímen csekély bevételre tesz szert.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 3500 tagja és 15000 megbízója van - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ