Megkezdődött az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny
Dátum: 2022. szeptember 6., kedd, 15:17

Megkezdődött a Zeneakadémia ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye, az elő- és középdöntőket követően a Nagyteremben szombaton tartják az eredményhirdető döntőt, vasárnap az operaházi gálán a különdíjasokat jelentik be - olvasható a Zeneakadémia MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A kötelező repertoáron Liszt-dalok mellett számtalan operaária szerepel a népszerű művektől a kevéssé ismertekig.

A Zeneakadémia Solti termében hétfőtől szerdáig tartó öt elődöntőre és a csütörtöki két középdöntőre a belépés ingyenes, regisztrálni sem kell. E fordulókban zongorakísérettel állnak pódiumra a versenyzők. Jegyek még elérhetők a Nagyteremben tartandó, szombati eredményhirdető döntőre és a vasárnapi, operaházi gálára, amelyen a különdíjasokat jelentik be - áll a közleményben.

Mint írják, e két eseményen a Magyar Állami Operaház zenekarával és Kocsár Balázs vezényletével lépnek fel a fiatal művészek.

Az élő internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik a versenyfolyamot az érdeklődők. A részletes program és információk megtalálhatók a martoncompetition.hu portálon.

"Fontos, hogy a verseny idején békességben legyünk, egymásra figyeljünk, segítsük egymást" - idézik a közleményben Marton Éva operaénekest, aki a fiatalokat bíztatva hozzátette: a fiatal művészek jó munkával, nagyszerű előadással kitűnhetnek, ezért ragadják meg a lehetőséget, hogy észrevegye őket a világ.

A művész bejelentette, hogy ettől az évtől köztársasági elnöki különdíjat is kiosztanak a legjobb Liszt-előadónak. Ezt és a Marton Éva-különdíjat is a gálán vehetik át a versenyzők. Mint rámutatott, elképzelhető, hogy e két elismerést olyan versenyző kapja, aki még a döntő előtt kiesik.

Az élő fordulókra 50 versenyző regisztrált, ők az öt elődöntőben mutatkoznak be a közönség előtt. Szerda este derül ki a középdöntőkbe jutottak névsora, csütörtök este pedig az, hogy közülük kik kerültek a döntőbe.

A több mint 70 ezer euró összdíjazású, a magyar kormány támogatásával megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijében Marton Éva elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglalnak helyet: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ