Andrej Danyilov nyerte az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt
Dátum: 2022. szeptember 13., kedd, 11:04

Andrej Danyilov orosz tenor kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyének szombat esti döntőjén. A 20 ezer euróval járó második helyen Alekszej Kulagin orosz basszus végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat pedig Jeong Inho koreai basszus kapta.

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapokon voksolhattak kedvencükre - tudatta az MTI-vel vasárnap a Zeneakadémia.

A megmérettetés különdíjainak nyerteseit a vasárnap esti, operaházi gálán hirdetik ki.

"Rendkívüli hangok döntője volt, csodákat hallhattunk" - idézi a közlemény Marton Éva fellépések utáni értékelését. A verseny alapítója arról is szólt, hogy "rendkívüli körülmények között vagyunk, egy háborúval a szomszédunkban, de ebben a megzavart világban egyensúlyt és harmóniát sikerült teremteni ezen a versenyen".

Andrej Danyilov a döntőben Offenbach Hoffmann meséi, illetve Richard Strauss A rózsalovag című operáiból énekelt egy-egy áriát. A 34 éves tenor a Szibériai Jogi, Közgazdasági és Menedzsment Egyetem Művészeti Intézetében operaénekesként diplomázott, eddigi pályafutása során többek között a moszkvai Kolobov Novaja Operaházban, a valenciai Palau de les Arts Reina Sofíában és a Cottbusi Állami Operaházban is fellépett, majd a berlini Deutsche Oper társulatának tagja lett, és több versenyen is díjakat nyert.

Alekszej Kulagin, a 20 ezer euró pénzjutalommal járó második díjat elnyerő orosz basszus a Jolánta című Csajkovszkij-operából és Verdi Ernanijából adott elő egy-egy részletet. Az 1994-ben született énekes, aki 2019-ben diplomázott a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatóriumban és csatlakozott a moszkvai Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjához, ugyancsak rendelkezik már versenydíjakkal.

A 10 ezer eurós jutalommal járó harmadik díjat megszerző Jeong Inho Verdi Macbeth-jéből és A sevillai borbély című Rossini-operából adott elő áriákat. Az 1991-es születésű énekes 2017-ben szerzett alapdiplomát a Szöuli Nemzeti Egyetem Zeneművészeti Karán, jelenleg az intézmény Doktori Iskolájába jár és a Koreai Nemzeti Opera szakmai kurzusát végzi. Fellépett már a Bolsoj Színházban, a Grazi Operában, a Szöuli Művészeti Központban és különböző koncerteken, valamint több megmérettetésen is elismeréseket kapott.

A Zeneakadémia több mint 80 ezer euró összdíjazású, a magyar kormány és a Mol Új Európa Alapítvány támogatásával megrendezett ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye ötven résztvevővel kezdődött el hétfőn.

A zsűriben Marton Éva elnökölt, mellette a nemzetközi operaélet fontos szereplői foglaltak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Vittorio Terranova operaénekes és tanár; Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának alapító művészeti vezetője, a világ számos neves operastúdiójának vendégtanára, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ