Koncertet ad az Opera Zenekara alapításának évfordulója és a zene világnapja alkalmából
Dátum: 2022. szeptember 26., hétfő, 15:02

Két nagyszabású koncertet ad a Magyar Állami Operaház Zenekara a jövő héten. Hétfőn az Opera 185 című jubileumi hangversenyen Liszt Ferenc és Kocsár Miklós művei mellett egy Hollós Máté-ősbemutató is hallható, szombaton, a zene világnapján Mahler VIII. szimfóniája hangzik el az Opera együttesei és szólistái előadásában.

Minden év szeptemberében az Opera különleges koncerttel ünnepli meg zenekara fennállásának évfordulóját, amelynek elődjét, a hajdani Pesti Magyar Színház, majd Nemzeti Színház zenekarát Erkel Ferenc alapította 1837-ben - áll a dalszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a hangverseny egyben nyitókoncertje is a 2022-2023-as Mítosz & történelem tematikus évadnak, amelynek műsorán magyar szerzők olyan alkotásai szerepelnek, amelyek valamilyen módon a mítoszhoz vagy a történelemhez köthetők. Az Opera Zenekart az esten Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatója vezényli.

A koncertet Liszt Ferenc két műve keretezi. Nyitányként a Prométheusz csendül fel, amelyet Herder A láncaitól megszabadított Prométheusz című drámájának előzenéjeként komponált a szerző, majd később önálló szimfonikus költeményként is megjelent. Zárásként a Tasso - Panasz és Diadal (Lamento e Trionfo) című alkotás hangzik el, amely Torquato Tassónak (1544-1595) állít emléket. A reneszánsz itáliai költő munkássága és tragikus sorsa sok művészt megihletett, életéből Goethe drámát is írt. Liszt eredetileg a német író születésének századik évfordulója alkalmából a weimari színházban megtartott előadáshoz tervezett nyitányt írni, amely végül ugyancsak nagyszabású szimfonikus költeménnyé nőtt, és a költőhős emberi és művészi kiteljesedését dolgozza fel.

Az Opera 185 koncert műsorán emellett két 21. századi mű is szerepel: Kocsár Miklós Concerto lirico című darabját Szűcs Máté 2001-es diplomakoncertjére komponálta, a világszerte ismert brácsaművész most több mint két évtizeddel az ősbemutató után ismét közreműködik szólistaként az előadásban. Ezt követően hallható Hollós Máté A mítosz születése című szimfonikus költeményének ősbemutatója.

A Magyar Állami Operaház 2020 őszén tűzte ki célul, hogy minden évben október 1-jén, a zene világnapján előadja Mahler monumentális VIII. "ezrek" szimfóniáját.

Az Eiffel Műhelyház mozdonycsarnoka után idén a Magyar Állami Operaház ad helyszínt az eseménynek, amelyen Sümegi Eszter, Létay Kiss Gabriella, Szemere Zita, Szántó Andrea, Meláth Andrea, valamint Horváth István, Haja Zsolt és Palerdi András éneklik a szólista szerepeket, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) pedig Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar korábbi zeneigazgatója dirigálja.

Mahler VIII. szimfóniáját, amely a kantátától az oratóriumig számos műfajt foglal magába, a zenetörténetben korábban soha nem látott méretű apparátusra írta. A két tétel alapjául szolgáló, egymás mellé helyezett két szöveg a teremtő szellemet dicsőítő Veni, Creator Spiritus kezdetű középkori latin himnusz, valamint Goethe Faustjának zárójelenete, amely ennek jelenkori megvalósulásaként is értelmezhető.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ