Mozart és kortárs magyar zeneszerzők műveit adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián
Dátum: 2022. október 12., szerda, 8:14

A MÁV Szimfonikus Zenekar október 13-i, Korszakok zenéje című hangversenyén Farkas Róbert vezényletével Mozart remekművei csendülnek fel két neves kortárs magyar zeneszerző, Eötvös Péter és Dubrovay László szerzeményei mellett a Zeneakadémián - közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint írják, a zeneművek közötti kapcsolat lényege, hogy a ma élő zeneszerzők művei részben témájuknál fogva, részben zenei formájuk tekintetében szorosan kötődnek régi korok hagyományaihoz.

Eötvös Péter a világ egyik legelismertebb zeneszerzője, zenepedagógus és karmester. Számos hazai és nemzetközi állami és szakmai díj birtokosa. Korunk zenei életének egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik - olvasható a közleményben.

Mint írják, a hangversenyen elhangzó Cello Concerto Grosso című művét 2011-ben mutatta be Berlinben a Berlini Filharmonikus Zenekar. A csellóversenyt öt nagyzenekar - a Berlini Filharmonikusok mellett a zürichi Tonhalle Zenekara, a norvégiai Bergeni Szimfonikusok, a kanadai Toronto Symphony Orchestra, és a dél-koreai Seoul Philharmonic Orchestra - megrendelésére komponálta. A mű különlegessége, hogy a cselló szólistán kívül a szimfonikus zenekar csellistái is párbeszédet folytatnak a nagyzenekarral, erre utal a Concerto grosso cím. A zeneművet Várdai István gorgonkaművész szólójátékával hallhatja a közönség.

Dubrovay László zeneszerző operát, táncjátékot, zenekari, kórus és elektronikus zenei műveket komponált. A koncerten felcsendülő Faust, az elkárhozott című balettjét az egyik legfontosabb és legmonumentálisabb alkotásának tartja - írják.

A tájékoztatás szerint a mű 1995-ben készült el, a Magyar Állami Operaház megrendelésére. Története Goethe Faustjának első és második részét követi. A balettet 2016-ban mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A táncköltemény anyagából négy zenekari szvitet állított össze, amelyek hanglemezen is megjelentek, és hangversenyteremben is előadhatók. Ezen az estén az első szvitet hallhatja a közönség a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

A két kortárs darab előtt Mozart Varázsfuvola című operájának közkedvelt nyitánya csendül fel, amelyet 1791. szeptember 30-án, Mozart vezényletével Bécsben mutattak be. A hangverseny zárásaként Mozart legszemélyesebb hangvételű szimfóniáját, a g-moll szimfóniát hallhatja a közönség - emlékeztet az összegzés.

A Korszakok zenéje című koncertet Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere vezényli, aki a Zeneakadémia után Berlinben fejezte be tanulmányait. A magyarországi szimfonikus zenekarok mellett Németország több nagyvárosának operaházában is gyakran vezényel - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ