Cziffra100 - Budapesten lépnek fel a pristinai Chopin Piano Fest művészei
Dátum: 2022. október 12., szerda, 8:22

Fókuszban a fiatalok címmel Budapesten lépnek fel a pristinai Chopin Piano Fest művészei. Andi Duraku zongoraművész és Rron Bakalli hegedűművész a Hegyvidéki Kulturális Szalonban szombaton ad koncertet a Cziffra György-emlékév keretében.

A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin Piano Fest, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal - olvasható az emlékév szervezőinek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a több mint egy évtizedes múlttal bíró pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket.

Így talált egymásra azonos célok és misszió mentén a Cziffra György-emlékév és a Chopin Piano Fest, az együttműködés keretében eddig két koncertet tartottak és mesterkurzusok valósultak meg Pristinában olyan művészek részvételével, mint Kovács Gergely és Balogh Ádám zongoraművész, valamint Banda Ádám hegedűművész.

Októberben Budapesten folytatódik az együttműködés a Chopin Fesztivál fiatal versenygyőztes művészeinek koncertjével.

Mint a közleményben felidézik, Andi Duraku pályafutása Gjakovából, Koszovó hetedik legnagyobb városából indult, a Pristinai Egyetemen folytatódott, azóta fellépett Németország, Svájc, Franciaország és Törökország koncerttermeiben is. Számos európai verseny - például a Chopin Verseny - díját elnyerte, szólistaként lépett fel a Berlini Filharmonikusokkal, és olyan szaktekintélyek mesterkurzusait látogatta, mint Dmitrij Baskirov vagy Lajkó István.

A Cziffra100 keretében Andi Duraku virtuóz művekkel lép fel: a romantikus-misztikus Szkrjabin két etűdjével, köztük a balkéznek különösen nagy kihívást adó Op. 8-as sorozat egyik darabjával, valamint Liszt Velencét és Nápolyt idéző Tarantellájával.

A műsor további részében Andi Durakuhoz a szintén gjakovai születésű Rron Bakalli hegedűművész csatlakozik. Közös előadásukban megszólal a romantika két fontos hegedű-zongora kompozíciója, Grieg harmadik szonátája és Saint-Saëns Sarasaténak ajánlott mesterműve. A program magjaként a hollywoodi sztárszerző, Korngold kísérőzenéjét mutatják be, amelyet a bécsi Burgtheater számára komponált a Sok hűhó semmiért 1918-as előadásához - áll az ismertetőben.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította, 2021-ben az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. Az emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével.

A programról további információ a Cziffra100.com weboldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei."
Cicero
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ